Ocena igre Grand Theft Auto: Vice City

Z izidom Grand Theft Auto 3: Liberty City so pri Rockstarju brez dvoma zadeli zlato žilo, saj je bila igra nori hit. Prodajne številke za 3D različico so za več stokrat presegle predhodnike, GTA III pa si je prislužil tudi laskavi naziv najbolj prodajane igre leta 2001. Že eno leto po izidu igre smo dobili nadaljevanje, ki je nosilo ime Grand Theft Auto: Vice City in je krepko preseglo predhonika glede prodaje ter si prislužilo naziv najbolje prodajana igra leta 2002. Ali si takšno prodajo zasluži ali ne, pa boste lahko prebrali v opisu.

Igranje in zgodba

Čeprav je Grand Theft Auto: Vice City izšel za igro Grand Theft Auto 3: Liberty City, ni njegovo nadaljevanje. Zgodba se namreč prične v drugi polovici osemdesetih, ko na plano izpustijo mafijskega plačanca Tommya. Ker se njegov šef Sonny boji, da bo Tommyeva prisotnost v Liberty City prestavila pozornost na njegovo kriminalno organizacijo, se odloči, da ga pošlje v Grand Theft Auto: Vice City, da tam prevzame pošiljko kokaina. Načrt spodleti, saj padejo v zasedo, izgineta pa tako kokain pa denar. Tommyeva naloga je, da dobi nazaj denar in kokain ter ubije tiste, ki so za to krivi. Žal pa ne gre vse po načrtih.

Igra ni le dodatek za prvi 3D Grand Theft Auto, temveč gre za odlično evolucijo. Glavni junak ni več mutast in brezoseben, temveč ima svoje načrte, zavladati Vice Cityu. Razni zlikovci ga kličejo po telefonu in mu ponujajo misije, Sonny pa neprestano pritiska nanj, a junak ne le kima, ampak tudi reče kako sočno nazaj, kar močno popestri igro. Misij je spet ene toliko kot pri predhodniku, so precej raznolike in spet jih lahko svobodno izbirate. Poleg glavnih misij obstajajo tudi stranske, ki pa tokrat ne služijo le enkratnemu pridobivanju denarja. Odklenete jih tako, da kupite razna podjetja in napravite misijo ali dve, da podjetje popolnoma prevzamete. Zaključene misije omogočajo stalen pritok denarja, ki ga poljubno pobirate na sprotnih obhodih. Kupite pa lahko tudi samo hiše, ki nudijo garažo in mesto kjer lahko igro shranite.

Seveda z napredovanjem po igri pridobivate nove sovražnike, ampak so napram tistim iz Liberty City bolj umirjeni, napadalnih tolp je veliko manj. To pa pomeni, da lahko po končani glavni zgodbi raziskujete z manj stresa. Stvari za najti je spet ogromno. Paketi so tokrat zelene barve in težje opazni, spet odklepajo priboljške, ki se vam pojavijo v bližini nakupljenih hiš. Čeprav sta otoka v Vice Cityu le dva in bo kdo mislil da je ta manjši, je v resnici večji. Dodatno velikost mu dajejo še območja znotraj stavb v katera lahko končno vstopate in strehe. Tako je, na strehe lahko pridete z vozili kot tudi letali/helikopterji.

Prav ste prebrali. Če so v Liberty City obstajali le zametki letal, so v Grand Theft Auto: Vice City delujoči frčoplani. Nastavljeni so po strehah stavb in z helikopterji je prav uživantsko leteti, letala so bolj kritična in zahtevajo več spretnosti, a se vseeno da fino leteti. Žal so pri Rockstarju spet zabluzili nadzorne tipke in si jih boste morali nujno prestaviti, ker nekaterih misije ni mogoče končati s privzetim naborom. Druga novost so dvokolesna vozila. To je ena izmed najboljših novosti, saj je vožnja z njimi res fantastična. Dvokolesniki so hitrejši in bolje vodljivi, iz njih lahko streljate celo naravnost, ampak so pa bolj ranljivi ob trku. Junak namreč v loku poleti z motorja in se poškoduje, je pa res, da se motor ne vžge, četudi leži na boku, kar je velik plus.

Grafična podoba in zvok

Čeprav je še vedno boleče očitno, da gre za konzolno predelavo, pa je glede na Liberty City, pogon precej izboljšan, saj deluje bolj tekoče. Še vedno morate imeti vklopljeno omejitev sličic na sekundo, saj se drugače pogonu zmeša, a zdaj igra vsaj teče brez vsakega zatikanja. Ima pa igra druge težave (več o njih med sistemskimi zahtevami). Vizualno še vedno očara, sončni zahodi še vedno jemljejo dih, zakon je tudi celoten roza slog igre, ki odlično sovpada z osemdesetimi.

V igri je spet na tone radijskih postaj, ki meni sicer niso bile tako hudo zabavne kot iz predhodnika, a še vedno sem se občasno zakrohotal. Tokrat vsebujejo celo resnične izvajalce iz osemdesetih. Tako boste lahko slišali 99 balonov od Nene, Lajanje v Luno od Ozzya, Iron Maiden: Dve minuti do polnoči in celo legendarni Billy Jean od Jackota. Kljub temu, da se je humornost zmanjšana, pa je kakovost postaj strmo narasla.

Zaključek

Grand Theft Auto: Vice City je brez dvoma najboljši del trilogije. Ponuja 23 ur glavne zgodbe in najbrž še enkrat toliko postranskih zadev kot so razni izzivi, zbiranja paketov in podobno. Pestijo ga posledice predelave konzola -> PC in nekatere frustrirajoče misije, a boste v njem vseeno uživali.

Hitre tipke

Shift
tek (peš), hupa (avto)
Q, E
pogled levo (Q), desno (E) ali nazaj (Q + E) v avtomobilu
Z
približanje tarče (prestavit si na desno miškino tipko)
Enter
vstop/izstop iz avtomobila
R
menjava postaje v avtu

Kode

Vnesite naslednje kode med igro:

aspirine
100% zdravja
preciousprotection
poln ščit
thugstools
vnesite posamezno, vsa orožja nivoja 1
professionaltools
vnesite posamezno, vsa orožja nivoja 2
nuttertools
vnesite posamezno, vsa orožja nivoja 3
moneymoney
$1000
youwonttakemealive
več zvezdic
leavemealone
zniža število zvezdic
wheelsareallineed
nevidni avtomobili
bigbang
uniči vse avtomobile
gripiseverything
boljše vodenje vozila
panzer
pojavi se tank
fightfightfight
pešaki se mlatijo med sabo
onspeed
pohitri igro
booooooring
upočasni igro
lifeispassingmeby
ura se hitreje pomika
comeflywithme
nizka gravitacija
abitdrieg
oblačno vreme
catsanddogs
deževno vreme
alovelyday
jasno vreme

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98SE/Me/2000/XP
Procesor
800 MHz Intel Pentium III ali AMD Athlon, 1.2 GHz Intel Celeron ali 1.2 GHz AMD Duron
Grafična kartica
3D pospeševalnik s podporo DirectX 9.0 in 32 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
128 MB
Prostor na disku
915 MB
Ostalo
DirectX 9.0 zvočna kartica

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 98SE/Me/2000/XP
Procesor
Intel Pentium IV ali AMD Athlon XP
Grafična kartica
64(+) MB 3D pospeševalnik, ki je združljiv z DirectX 9.0 (GeForce 3/Radeon 8500 ali boljši s podporo DXT)
Pomnilnik RAM
256(+) MB
Prostor na disku
1.55 GB (+ 635 MB če grafična ne podpira DXT)
Ostalo
DirectX 9.0c, igralni plošček

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Igranje na modernejših sistemih

Igro je potrebno poganjati v združljivostnem načinu (slika spodaj), morda boste morali izklopiti celo DEP od Windows. Ob uporabi cracka, se igra veselo sesuva vsakič, ko kaj kupite v Ammu Nation, zato je potrebno igrati z originalom z DVD-jem v pogonu (to je tudi edina moja igra do sedaj, kjer crack deluje slabše kot datoteka z zaščito).

Grand Theft Auto: Vice City: nastavitve
Za igranje na Windows 7 in novejših, vklopite te možnosti.

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: