Ocena igre Grand Theft Auto: San Andreas

Grand Theft Auto: San Andreas je najnovejša igra iz trilogije, ki jo lahko kupite v trgovini ali pa preko spletnih prodajaln. Ob izidu je požela številne hvale, moja naloga v tem opisu pa bo ugotoviti ali si jih res zasluži.

Igranje in zgodba

V igri spremljamo Carla Johnsona, ki se po dolgi odsotnosti iz domače soteske vrne v San Andreas, da bi prisostvoval pri pogrebu svoje matere, ki je preminila med dvobojem tolp Ballas in Grove Street Families. Ob prihodu ga prestrežejo pokvarjeni policaji in mu naprtijo umor enega izmed njihovih pajdašev. V zameno za njihov molk, bo moral opravljati raznorazne umazanije zanje. Časovno spada igra pred Liberty City in za Vice City, nekje v devetdeseta. Če je bil Vice City evolucija revolucionarne igre, lahko od te igre pričakujemo revolucijo revolucije?

Ker se osnova zgodba vrti okrog tolp in pokvarjenih policajev, bi pričakovali sočno zgodbo s kopico umorov, bojev za prevlado in tako naprej in to vse dobimo. Žal pa igra to predstavi na skrajno primitiven in tudi rasističen način. V igri je obilo sočnih kletvic, seks fint, ki bodo zabavne le kakemu mozoljavemu najstniku, vsi črnci pa so prikazani na najslabši možen način. Če se mi je mogoče pred leti Grand Theft Auto: San Andreas zdel sprejemljiv, mi je bil sedaj pravzaprav odvraten. Vice City in Liberty City sta znala določene skupnosti karikirati na okusen način, razvijalci pa so tukaj popolnoma brcnili v temo.

Tolpe pomenijo tudi teritorij. Tega pridobite tako, da se zapeljete v teritorij nasprotne tolpe, ustrelite enih par članov in zanetite vojno. Nad vas se zgrnejo trije vali sovražnikov in če preživite, je teritorij vaš. Seveda marsikaj kar smrdi po nepravičnosti. Če streljate na člane tolpe, vas namreč začnejo loviti policaji in vas med valovi zavzeto napadajo. Če se nadležneža želite znebiti, ga morate odstraniti, kar pa poveča število zvezdic in policajev je nenadoma še več. Sicer se pojavita ščit in prva pomoč, ampak teritorija ne smete zapustiti, saj drugače boj spodleti. Po drugi strani pa vas tolpe mirne volje pokajo, policaji pa niti mignejo ne. Ker so teritoriji mikroskopski, boste morali za zavzetje večjega območja igrati celo večnost in to vam na začetku odsvetujem, saj se vam bo igra priskutila. Skozi napredovanje se namreč teritoriji resetirajo! Moje sožalje tistim, ki so v prvem igranju poskusili zavzeti vse :). Seveda tudi druge tolpe napadajo vaš teritorij in morate ga obraniti, kar pomeni vozakanje sem ter tja, obiskovanje Ammu Nation, bežanje in skrivanje in potem vse spet jovo na novo. Skrajno dolgočasno.

Nabor vozil v San Andreasu je precej širši kot v predhodnikih. Poleg kupa avtomobilov obstaja cela vrsta motornih koles, navadna kolesa, letala in helikopterji. Če so nadzorne tipke za avtomobile sprejemljive, pa so tipke za letala in helikopterje čisti obup. Vidi se, da se niso niti malo potrudili, da bi izboljšali izkušnjo za igralce na PC-ju, saj take bedne tipke že na daleč smrdijo po slabi konzolni predelavi. Leteča prevozna sredstva lahko sicer vozite tudi s pomočjo miške, a to je še stokrat slabše kot pa s tipkovnico. Druga katastrofalna zadeva je kamera. Ta je namreč prenizko ne glede na kak položaj jo postavite, kar pomeni, da je vožnja avtomobilov precej težja kot je bila običajno.

Velika novost igre je tudi neke vrste napredovalni sistem. Z uporabo orožij, vožnjo, prehranjevanjem, oblačenjem, tetoviranjem in podobnim, namreč spreminjate lastnosti lika. Tako postane boljši strelec in lahko strelja tudi med tekom, bolje se recimo drži motorja in je manj verjetno da pade, itd. Za izboljšanje sposobnosti lahko tako greste v razne šole, se udeležujete strelskih izzivov ali pa bildate/tečete v fitnesu. Super način za zabijanje časa, ampak to, da nekatere misije temeljijo na teh lastnostih je pa debilnost prve sorte in samo nategovanje časa. Nova zmožnost lika je plavanje, kar odvzame kar nekaj akcije iz predhodnikov, ko ste morali peklensko paziti ob vožnji. Lik lahko tako dejansko pride kamorkoli in se celo potaplja, vendar pozor. Če priplavate na še neodklenjen del območja, vas bodo brez milosti sestrelili.

Misij je preko 100 in jih, kot je poznano že iz prejšnjih različic, sproti odklepate, s tem da lahko odklenjene izbirate po poljubnem vrstnem redu. So precej raznolike, ampak če po pravici povem, so nekatere precej prisiljene, še posebej tiste, ki zahtevajo, da imate dovolj razvit določen atribut, recimo pljučno kapaciteto. Nekatere izmed njih nisem razumel, saj so bile skrajno nelogične, en kup pa jih je takih, ki jih boste v prvem poskusu 100% zabluzili, ker podajajo premalo informacij. Med najbolj zanimivimi novostmi so skrivaške misije, ki jih boste vsi, ki ste kadarkoli igrali Manhunt, takoj prepoznali. CJ se skriva v sencah in od zadaj štihne sovrage v vrat. Ni nič posebnega, a vseeno popestri igro.

CJ ima prenosni telefon na katerega vas klicarijo ljudje in vam dajejo informacije ali pa nove misije in ta telefon je ena izmed najbolj nadležnih zadev v igrah. Zvoni neprestano in ga ni mogoče izklopiti, je pa res, da lahko pogovor preskočite s pritiskom na tipko Enter, ampak v tem primeru lahko tudi kaj pomembnega preslišite.

Sistem shranjevanja je še vedno enak, samodejno shranjenih iger ni, in nekatere misije so preklemano dolge in težke. Vsaka najmanjša napaka lahko povzroči vašo smrt ali pa smrt kakega vašega računalniškega soigralca. Ti so pač tumpasti in se zatikajo, skačejo na cesto, da jih povozijo, se nastavljajo strelom, ..., skratka delajo vse kaj drugega kot pa da bi vam pomagali.

Razvijalcem najbolj zamerim časovno omejene misije. Recimo, da se prepeljete čez gigantsko mapo, da bi opravili eno izmed misij. Seveda to ne gre tako enostavno, saj morate neprestano zijati na mapo, saj je pot vse prej kot enostavna. Po srditem boju s policaji, saj ste enega izmed njih povozili in resprayu vozila se končno postavite v krogec in namesto vmesne sekvence, ki bi vam misijo razložila, vas pričaka obvestilo, da se morate vrniti med to in to uro. Čemu je to potrebno? Kaj za vraga naj delam v tem vmesnem času? Dvigujem uteži v fitnesu in uničujem tipke za brez veze? Noro.

Kot češnjo na torti pa naj omenim še, da boste morali v nekaterih glavnih misijah nadzirati tudi letala in helikopterje. Veliko, veliko, veliko sreče pri tem in čimmanj polomljenih tipkovnic! :).

Grafična podoba in zvok

Pri Rockstarju niso niti mignili s prstom, da bi bil Grand Theft Auto: San Andreas kakovostna predelava za PC. Grand Theft Auto: Vice City je bil izjemno izboljšan glede na Grand Theft Auto: Liberty City, San Andreas pa je »poden od podna«, če se smem tako izraziti. V pogon so nabili na tisoče brezveznih učinkov (recimo dim), ki ga upočasnijo, da se zatika tudi na najnovejših sistemih. To zatikanje pa ima včasih za posledico tudi nenadno smrt ali pa spodletelo misijo, saj ne morete recimo dobro nameriti ali pa se zvalite v prepad. Igra ima vgrajeno tudi podporo glajenju robov, ampak to odsvetujem, saj postane neigralna, tako močno se zatika. Pohvalno je to, da kljub orjaški in razgibani mapi, igra nikoli ne pokaže nalagalnega zaslona, razen seveda ob prehodu v notranjost stavb.

Radijskih postaj je spet ogromno, lahko bi rekli, da je ena za vsak okus. Vendar so med njimi tudi rap postaje, ki imajo sicer določene kul komade, večinoma pa gre za javkanje primitivcev, ki ne znajo uporabljati kaj drugega kot pa kletvice. Žal ste večji del igre obsojeni ravno na to postajo, saj se enoigralski del odvija večinoma v jugovzhodnem predelu San Andreasa in je tam to privzeta postaja v vseh ukradenih avtomobilih.

Hrošči

Grand Theft Auto: San Andreas: ogenj
Tale umetna pamet je odporna na ogenj, sam sem se prej konkretno opekel.
Grand Theft Auto: San Andreas: umetna pamet se zatakne
Vaš pajdaš se je zataknil za drevo. Od tam ga lahko spravite le z eksplozivi.
Grand Theft Auto: San Andreas: stena ni trdna
Stena, ki ni trdna.

Zaključek

Kaj naj rečem. San Andreas ponuja orjaško mapo, ki je super za prosto pohajkovanje, a je glede enoigralskih misij obupna, saj je treba neprestano zijati na zemljevid. Igra je najslabša konzolna predelava v vsej trilogiji in se nesramno zatika, nadzorne tipke so pa popoln polom. Misij je sicer veliko, a so nekatere prav posiljene, težavnost močno niha, ene so obupno dolgočasne. Statistike so sicer super pogruntavščina, a je vsiljevanje v glavno zgodbo povsem mimo. Najedajo tudi časovno odvisne misije in nadležen telefon. Pozitivna plat igre sta podpora večigralstvu, glavne zgodbe pa je za okrog 34 ur. Če nameravate igro kupiti, jo kupite v obliki Trilogije, nakupa samostojne igre pa ne priporočam.

Hitre tipke

Shift
skok
Q,E
pogled levo (Q), desno (E) ali nazaj (Q + E) v avtomobilu
Preslednica
tek
Tab
prikaz statistik
Enter
vstop/izstop iz avtomobila
R
menjava postaje v avtu

Kode

Vnesite naslednje kode med igro:

hesoyam
100% zdravja, poln ščit in $250000
lxgiwyl
vnesite posamezno, vsa orožja nivoja 1
kjkszpj
vnesite posamezno, vsa orožja nivoja 2
uzumymw
vnesite posamezno, vsa orožja nivoja 3
osrblhh
več zvezdic
asnaeb
zniža število zvezdic
xicwmd
nevidni avtomobili
cpktnwt
uniči vse avtomobile
pggomoy
boljše vodenje vozila
aiwprton
pojavi se tank
ppgwjht
pohitri igro
liyoaay
upočasni igro
ysohnul
ura se hitreje pomika
alnsfmzo
oblačno vreme
auifrvqs
deževno vreme
afzllqll
jasno vreme
cvwkxam
neskončno kisika
ehibxqs
maksimalna privlačnost

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 2000 SP1/XP SP1
Procesor
1 GHz Intel Pentium III ali AMD Athlon
Grafična kartica
3D pospeševalnik s podporo DirectX 9.0 in 64 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
3.6 GB
Ostalo
DirectX 9.0 zvočna kartica

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 2000 SP1/XP SP1
Procesor
Intel Pentium IV ali AMD Athlon XP
Grafična kartica
128(+) MB 3D pospeševalnik, ki je združljiv z DirectX 9.0 (GeForce 4/Radeon 8500 ali bolje)
Pomnilnik RAM
384(+) MB
Prostor na disku
1.55 GB (+ 635 MB če grafična ne podpira DXT)
Ostalo
DirectX 9.0c, igralni plošček

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: