Ocena igre Grand Theft Auto 3: Liberty City

DMA design (sedaj Rockstar North) je škotski razvijalni studio, ki ga večina najbrž najbolj pozna po igrah z lemingi (Lemmings) ter seveda legendarno akcijsko igro Grand Theft Auto. Slednjo so se v prelomu tisočletja odločili preseliti v 3D svet in dobili smo izjemno uspešnico, ki je postala najbolj prodajana igra v letu 2001. Gre seveda za Grand Theft Auto III: Liberty City, ki ga večina najbrž pozna samo pod imenom GTA 3. Pred več kot desetletjem sem izdelek ocenil in bil mi je izjemno všeč. Bil sem navdušen nad svobodo igre in radijskimi postajami, igral sem jo 30+ ur, grajal pa sem grafično zahtevnost. V vmesnem času sem dal skozi že kupe iger in si tudi nabavil boljši sistem. In kaj si sedaj mislim o njej?

Igranje in zgodba

Igrate junaka po imenu Claude, ki ga aretirajo po ropu banke, v katerem ga izda njegova punca Catalina. Med prevozom do ječe policijski konvoj napadejo člani kolumbijskega kartela in rešijo enega izmed njihovih članov. Pri tem pa osvobodijo tudi junaka, ki s pomagačem in pirotehničnim norcem 8-Ball-om pobegne na varno. 8-Ball Clauda predstavi italijanski mafiji in že dobite prve misije.

Teh je v igri preko 70, dajejo vam jih različni zlikovci, ki bi radi opravili kakšno lumparijo in pri tem ostali čisti. Ponujene so v paketih, pogosto lahko prosto izbirate ponudnika misij. Gre za raznolike zadeve: dirkanje, streljanje nasprotnikov, spremljanje drugih avtomobilov ali vožnja pomembnih oseb, zbiranje določenih avtomobilov ali predmetov in tako naprej. Misije začinijo časovna omejenost, omejenost koliko škode lahko prejme vaš avto, zahteva po največjem številu nadzornih točk, ki ste jih prevozili prvi in tako naprej. Seveda vam pri opravljanju misij v zelje skače policija, ki zna biti višjih stopnjah alarmiranosti, hudo naporna. Problem takega koncepta je, da je junak le mutasti plačanec brez osebnosti in daleč od Tommya iz igre Mafia. Škoda.

Ker gre večinoma za misije, kjer hoče ena tolpa zagosti drugi, vam tudi priljubljenost ustrezno pada. Po setu opravljenih misij za eno tolpo, vas bodo pripadniki druge veselo pokali, ko se boste vozili skozi njihov teritorij ali pa pešačili. To zna biti hudo naporno, saj imajo nekateri nasprotniki šibrenice in avtomatska orožja, ki hitro uničijo še tako dober avtomobil. Raziskovanje območij zato priporočam še preden se lotite misij na enem izmed treh otokov. Ti so namreč spočetka ločeni in se odklepajo z vašim napredovanjem.

Pa je sploh kaj za najti? Je, in to neverjetno veliko. Igra popolnoma osmeši marsikatero igro igranja vlog kar se raziskovanja tiče. Avtorji so v ogromna mesta vgradili nešteto skritih prostorov, predmetov in orožij, ki jih lahko najdete, 100 paketov, ki odklepajo orožja, ki se prikažejo pred domom, vozila s posebnimi nalogami in razne dodatne misije. Raziskovanje ulic, stopnišč in celo streh se tako skoraj vedno splača, pogosto pa boste odkrili tudi kako zabavno velikonočno jajce (easter-egg), ki so ga pri Rockstarju vgradili (khm, khm ... uganite kaj se zgodi, ko povabite v svoj avto prodajalko ljubezni in se zapeljete nekam na samoten zelen prostorček v parku ;).

Velik del igre predstavljajo avtomobili, ki jih je za zvrhan pisker. Poleg različnega izgleda, imajo tudi različne vozne lastnosti in vzdržljivost. Vsem je skupno tole, da veselo zagorijo, ko se prevrnejo na streho ali ko jih dovolj poškodujete. Imate le nekaj trenutkov, da se izvlečete, potem pa sledi eksplozija. Vožnja zna biti siloma zabavna, a se je zelo težko voziti predvsem brez poškodb. Prvič vas veselo streljajo, drugič pa se je zaletavanju skoraj nemogoče izogniti, saj preostala vozila veselo menjajo smer (sem mnenja, da to delajo le zato, da igralcu žrejo živce :P). Ok, obstajajo vozila, ki so odporna na krogle in celo tank, a prvega dobite pozno, drugega pa (legalno) le s težavo.

Igra se shranjuje tako, da zapeljete v garažo, med misijo to ni mogoče. Zabaven koncept, a precej utrudljiv in včasih para živce: pripeljete se do garaže in trčite v steno, avto zagori in eksplodira: sledi »smrt«. Zakaj »smrt«? Po vsaki »smrti« se pojavite ob bolnici s 100% življenja, a vam poberejo orožja in oskubijo za nekaj denarja. Ta nesmrtnost je sicer dobrodošla, saj je pritisk na igralca manjši, a hkrati bi bilo bolje, če bi obstajale samodejno shranjene igre in bi se ob smrti naložila zadnja.

Grafična podoba in zvok

Pogon igre je bil pred 10 leti kar zajeten zalogaj za takratne grafične kartice. Na Radeonu 8500 LE je zadeva komaj tekla stabilno, no, sedaj imam 40x hitrejši sistem in kako deluje zdaj? Sličic na sekundo (FPS) je ogromno, saj krepko presegajo 200 (tekoče igranje je ~30 FPS), a je pogon tako hroščat, da je potrebno vklopiti omejitev na 60 FPS. V nasprotnem primeru se fizikalnemu pogonu popolnoma utrga in deležni boste bizarnih hroščev: recimo vzvratna vožnja ne deluje.

Ok, pa tudi na omejitvi 60 FPS ga igra biksa. FPS-ji skačejo med 60 in 59.9 kar je dovoljšnje nihanje, da povzroči občasno kolcanje pogona in posledično razne super pohitritve. Najbolj boleče je to razvidno, ko tečete po klancu ali stopnicah. Junak se spotakne in naenkrat ga odnese 10 metrov daleč ali pa v morje (ne zna plavati) -> smrt zagotovljena. To para živce in rešitev je v tem, da imate konstantno prižgan FRAPS ali MSI Afterburner in nastavljeno mejo na 60 FPS.

Pogonu sicer drugače ni za očitati kakih hujših pomanjkljivosti. Avtomobili izgledajo super, sončni zahodi in vzhodi pa ravno tako. Moteča bodo morda drevesa in ograje, ki so preproste 2D teksture, a bi s prehodom v 3D igra najbrž tekla le na superračunalnikih. Območje se izrisuje spotoma in razen občasnih nalaganj med prehodi mest, se vse dogaja v realnem času. Hiter disk in veliko pomnilnika bo tu v izdatno pomoč. Igra tudi malo goljufa pri izrisovanju avtomobilov, saj pogosto riše tiste, ki so podobni tistemu, ki ga vozite. Mimogrede: tudi vmesne sekvence so izrisane s pomočjo grafičnega pogona.

Glasbena podlaga v igri je v obliki radijskih postaj. Priznati moram, da je zamisel in tudi izvedba genialna. Na voljo imate cel kup postaj, ki pokrivajo širok spekter glasbe: od klasike do 80-tih in celo klepetalno postajo (Lazlow je car! :). Kot prave komercialne postaje, imajo tudi te vključene reklame, ki so noro duhovite in me vedno nasmejijo. V postajah se igra dela norca iz ZDA in njihovih bizarnosti: velikih avtomobilov, hipijev, sumljivih farmacevtskih sredstev in še česa. Humorja je v igri torej obilo.

Hrošči

Zaključek

Igra ponuja 16 ur misij in gotovo še enkrat toliko raziskovanja, iskanja paketov, nagajanja policiji in celo vožnje z letali (poskusite ;). Humorja je v igri obilo, a jo pesti hroščat pogon in brezosebni glavni junak.

Hitre tipke

Shift
tek (peš), hupa (avto)
Q, E
pogled levo (Q), desno (E) ali nazaj (Q + E) v avtomobilu
Z
približanje tarče (prestavit si na desno miškino tipko)
Enter
vstop/izstop iz avtomobila
R
menjava postaje v avtu

Kode

Vnesite naslednje kode med igro:

gesundheit
100% zdravja
turtoise
poln ščit
gunsgunsguns
vsa orožja
ifiwerearichman
$250000
morepoliceplease
več zvezdic
nopoliceplease
izniči število zvezdic
anicesetofwheels
nevidni avtomobili
bangbangbang
uniči vse avtomobile
cornerslikemad
boljše vodenje vozila
giveusatank
pojavi se tank
weaponsforall
nori pešci
timeflieswhenyou
pohitri igro
boooooring
upočasni igro
madweather
ura se hitreje pomika
ilikescotland
oblačno vreme
ilovescotland
deževno vreme
skincancerforme
jasno vreme

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 98/Me/2000/XP
Procesor
450 MHz Intel Pentium III ali AMD Athlon
Grafična kartica
3D pospeševalnik s podporo DirectX 8.1 in 16 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
96 MB
Prostor na disku
700 MB
Ostalo
DirectX 9.0c

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 98/Me/2000/XP
Procesor
700(+) MHz Intel Pentium III ali AMD Athlon
Grafična kartica
3D pospeševalnik s podporo DirectX 8.1 in 32(+) MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
128(+) MB
Prostor na disku
700 MB
Ostalo
DirectX 9.0c

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: