Ocena igre Giants: Citizen Kabuto

Razvijalski studio Planet Moon Studios so leta 1997 ustvarili prebežniki iz Shiny Entertainmenta (slednji so znani po igrah Earthworm Jim in MDK). Njihov prvi projekt je bila igra Giants: Citizen Kabuto, ki je izšla leta 2000. Ker so prebežniki v Shinyu delali na MDK-ju, bi lahko upravičeno pričakovali, da bo igra polna akcije in humorja, a vendar ne sodimo dneva pred večerom. Preberite si opis.

Igranje in zgodba

Zgodba je postavljena na izmišljeni planet nekje v vesolju in se razprostira skozi tri kampanje. Sledite ji v koži treh različnih ras. Mecci so vojaki, ki vihtijo klasična strelska orožja, na hrbtu imajo pritrjen raketni nahrbtnik s katerim lahko letijo krajše razdalje, njihovo majhnost pa kompenzirajo z ekipnim bojevanjem. Morski Reaperji se zanašajo na lok in meč, ki ju začinijo s čarovnijo. Tudi njim letenje ni tuje, saj znajo uporabljati turbo, ki jih močno pospeši, hkrati pa se znajo tudi teleportirati. Kabuto so zadnja rasa. Gre za orjaške stvore, ki radi pomalicajo vse kar je manjše od njih. Zanašajo se na surovo moč, s katero tolčejo po nasprotnikih ali po zemlji, da ta kar valovi. Tudi njihovo premikanje je lahko pospešeno, ne morejo pa leteti - no, pravzaprav tega ne rabijo, saj je njihova velikost tolikšna, da s skoki nadomestijo učinek jetpacka ali turba.

Kar se igranja dveh manjših ras tiče je Giants: Citizen Kabuto tretjeosebna streljačina z elementi strategije. Strateški elementi so precej poenostavljeni, mikro upravljanja praktično ni. Postavljeni ste na enega izmed otokov, ki vsebuje naselja Smartijev (delavcev), trope Vimpov (hrane) in seveda nasprotnika. Grajenje baze poteka po istem kopitu: Vimpe pobijate za meso in energijo ter se vmes ustavite v vasi, da poberete Smartija. Nato dirkate nazaj do baze, kjer Smartija odložite in podobno napravite tudi z zalogo hrane. Nato sledi grajenje osnovnih zgradb in zidov. Vmes nad vas nasprotnik pošilja horde sovražnikov, katerih glavni cilj je ugrabiti ključno osebo, ki vam pomaga. Misije je konec, če to osebo prinesejo v svojo bazo. Sčasoma stavbe nadgrajujete in cilj je ponavadi nadgraditi Gift Shop (v kateremu lahko kupite orožja in si napolnite življenje) do te mere, da se pojavi super orožje s katerim sesujete nasprotnikovo bazo.

Zadeva bi bila super, če bi nasprotnik z vami tekmoval za Smartije in Vimpe, tako pa manjka iz strateškega stališča manjka izziva. Še najbolj nevarni so letalci, ki v tropu bombardirajo zgradbe in pri tem lahko ubijejo tudi vas. Umetna inteligenca drugače ni ravno vrhunska in tako se včasih nasprotniki obnašajo precej čudaško, vaši Meccovski soigralci pa umirajo kot za stavo. Sovražnik svojo neumnost kompenzira s številčnostjo in dobro postavitvijo. Ostrostrelci vam znajo zelo zagreniti življenje, enako pa velja tudi za nasprotnike z raketami.

Kot rasa Kabuto seveda ne boste gradili baze, saj vam za to manjkajo določene finese ;), boste pa mendrali vse po spisku, na veliko hrustali in skrbeli za zarod, ki vam bo pomagal uničevati nasprotnike. Začeli boste kot majhen, a vseeno gromozanski Kabuto, nato pa z malicanjem rasli ter dobivali dodatne sposobnosti, ki vam bodo pomagale premostiti določene ovire. Igranje rase Kabuto je streljačina le v odtenkih, bolj precizen opis bi bil pretepačina z mikro elementi streljačine.

Orožja Mecci pobirajo iz trupel padlih sovražnikov, tu pa tam se pojavijo tudi injekcije za napolnitev zdravja. Reaperji ne potrebujejo strelivo, ampak mano, ki jo dobijo z sekljanjem drugih živih bitij. Zdravijo se s plavanjem po globoki vodi. Kabuto drugih orožij razen pesti praktično nima (kasneje dobite nek približek orožja), zdravi pa se s hranjenjem.

Kot se morda že razbrali, se način igranja od rase do rase močno razlikuje, a vas igra vodi v uvodnih stopnjah, zato igranje ni tako težavno kot bi kdo mislil. Je pa res, da si boste morali pred igranjem dodobra ogledati seznam nadzornih tipk, saj se za vsako raso razlikujejo. Iz tega razloga jih v opisu nisem objavljal, ker jih je enostavno preveč. Poleg strateškega grajenja baze pri Meccih in Reaperjih, boste pri Meccih večinoma streljali in izvajali akrobacije z raketnim nahrbtnikom, pri Reaperjih sekljali, luknjali z lokom, čarali in dirkali, pri Kabutotu pa mendrali nesrečnike in mljaskali. Igra je kar raznolika in v okrog 10 urah igranja ni niti malo dolgočasna.

Grafična podoba in zvok

Za svojo starost izgleda igra precej solidno, a se vidi, da je v letih. Tropsko otočje in barvitost dasta igri prav poseben čar, a so teksture precej neostre. Mej imajo stopnje precej malo in če bi odstranili piranje v vodi ter visoke gore, bi bila skoraj »open-world igra«. Shranjevanje poteka izključno samodejno, kar zna poskrbeti za bolj napeto igro, a marsikoga bo tudi razjezilo, če bo umrl tik pred koncem, ker je po nesreči padel v vodo.

Misije so povezane z duhovitimi vmesnimi sekvencami, ki bodo v marsikaterem igralcu izzvali naval krohota. Res pa je tudi, da gre za temno obarvan humor, ki morda komu ne bo všeč. Vidi se, da so avtorji predhodno delali na MDK-ju, ki tudi ne štedi z zabavnimi situacijami.

Zaključek

Igra je zabavna in raznolika, a hkrati glede na tri kampanje precej kratka. Odsotnost ročnega shranjevanja zna biti mestoma precej nadležna.

Kode

Med igranjem pritisnite tipko T ali Y ter vpišite eno izmed spodnjih kod:

Fr
prikaži število sličic na sekundo
Basefillerup
napolni energijo baze
Pleasehealme
100% zdravja
Gimmiegifts
takojšen vstop v Gift Shop
Itsmyparty
neposreden vstop v Party House
Basepopulate
Smartyi se pojavijo in pričnejo graditi
Mapshowitall
pokaži mapo
Basegoveryfast
hitro grajenje baze
Ineedspells
neomejena mana

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95/98/2000/ME
Procesor
Pentium II/AMD K6 350 MHz
Grafična kartica
Direct3D združljiva grafična kartica z 8 MB pomnilnika
Pomnilnik RAM
64MB RAM
Prostor na disku
875 MB
Ostalo
Z DirectX združljiva zvočna kartica

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 95/98/2000/ME
Procesor
Pentium II/AMD K6 450 MHz ali hitrejši
Grafična kartica
Direct3D združljiva grafična kartica z 16 MB ali več pomnilnika
Pomnilnik RAM
128 MB
Prostor na disku
1.2 GB
Ostalo
Z DirectX združljiva zvočna kartica

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: