Ocena igre Dungeon Siege 2 in razširitve Broken World

Pred več kot 10 leti sem napisal oceno Dungeon Siege 1 (naj počiva v miru :), klona akcijskega FRP-ja Diablo. Igre nimam več, sem si pa kupil nadaljevanje in to celo GOTY različico, Dungeon Siege 2. Nova igra se dogaja v istem svetu kot pa enica. Začnete kot najemnik v službi Valdisa, ki je ustvaril raso svojih vojakov Mordenov, da bi mu pomagali zavzeti Aranno. Uspešno se prebijate skozi vrste vaših bodočih zaveznikov in dosežete tempelj v katerem se nahaja Valdisov cilj. Ko se slednji pojavi, najemniki zahtevajo svoje plačilo, a ta jih neusmiljeno pobije, med drugim tudi Drevina, prijatelja glavnega junaka, vaš heroj pa nezavesten obleži in se zbudi v ujetništvu tistih proti katerim se je boril. Sedaj se začne njegovo popotovanje proti maščevanju nad Valdisom in nad Mordeni.

Igranje in zgodba

Enica je bila precej avtomatizirana, junaki so delali skoraj vse samodejno in tudi sistem nadgradenj je bil odvisen le od tega s kakim krepelom mahate. Dvojica avtomatizacijo v precejšnji meri odpravi. Čeprav nadgradnja še vedno deluje po starem kopitu, imate možnost izklopa samodejnega napadanja pri izbranem junaku. Tako igra postane bolj podobna Diablotu in zahteva več interakcije. Še vedno imate lahko več igralcev v ekipi, a je njihovo število omejeno na šest. Še dobro, saj je igra na običajni težavnosti (druge se odklenejo šele kasneje) prelahka. Za več zabave sem si moral preko modifikacije Hotfix Mod (poglejte v povezave) težavnost zvišati na 125%! Poleg človeških soborcev pa lahko tokrat najamete tudi živalskega, ki pa tokrat ni le mula, ampak gre za celo paleto živali z različnimi sposobnostmi, ki spadajo v eno izmed kategorij: borec, strelec ali čarovnik. Kupite jih kot mladiče in jih nato hranite z odvečnimi orožji, oklepom in predmeti (precej bizarno je bilo slišati kako se moj volkec davi ob hrustanju mečev :). Od tega kaj jedo, je odvisno tudi kako se bodo razvili in kakšne sposobnosti bodo imeli.

Novo v dvojki so tudi moči ali powers. Z zviševanjem razredov dobivate tudi izkušenjske točke, ki jih lahko uporabite v drevesu sposobnosti. Dajejo vam dodatno škodo, hitrost, več oklepa itd. Kombinacije teh sposobnosti pa ustvarijo tudi bonus moč. Ta se med bojem polni sama in če jo preudarno uporabljate, lahko preusmerite potek igre, v kateri ste izgubljali, v zmago. Tako ima recimo bojevnik sposobnost, da si za kratek čas poveča ščit, hkrati pa pritegne sovražnike, da napadajo njega: če bodo šibkejši člani ekipe v škripcih, bo to neprecenljivo. Naravni čarovnik lahko zamrzne široko območje, ognjeni čarovnik pa ustvari epsko eksplozijo, tukaj je pa še strelec, ki ustreli skozi gručo sovražnikov, da jih kar odnese. Vsak razred ima na voljo več moči, ki jih lahko s primernim nadgrajevanjem sposobnosti še povečate za dva razreda.

Že prej sem omenil, da je igra relativno lahka, a včasih se kljub temu zgodi, da je junak premagan. Najprej pade v nezavest, nato pa umre, če ga pošast še vedno napada ali pa umre, če so nezavestni vsi člani ekipe. Žal davka na smrt ni, začasno izgubite opremo, ki jo pa člani spet pridobijo ko se dovolj približajo svojim truplom. Lahko pa seveda zaprosite grobarja, ki stoji ob teleporterju, da vam opremo obnovi. A to stori kar zastonj, čeprav pravi, da bo obdržal del zlata na truplih (morda je to hrošč). S tisoči in tisoči kosi opreme, ki jih pošasti odvržejo ob smrti in prodajalci, ki nimajo nič uporabnega, se bo denar kopičil in kopičil (ob koncu igre sem imel več milijonov kovancev!), podobno kot v enici.

Ker je predmetov toliko (ne le vaše živali, tudi pošasti očitno žrejo orožje in opremo :), se bo vaš inventar polnil in neprestano se boste morali teleportirati nazaj v mesto, da bi zadevo prodali. Seveda lahko brez težav odvečno opremo enostavno vržete na tla, saj nima denar v igri skoraj nobene uporabnosti, razen za kupovanje zdravilnih napojev. Zelo priročen je gumb za samodejno pobiranje opreme na tleh, kateremu lahko tudi nastavite kaj sploh želite pobrati. Poleg opreme pa pobirate tudi reagente, ki jih lahko uporabite za nadgradnjo predmetov, ki jih lahko razširite (podobno kot socketi v Diablu). Žal tega nisem nikoli uporabil, saj so bili predmeti, ki sem jih našel, večinoma boljši kot pa bi jih lahko naredil z nadgradnjo. Poleg že nadgrajenih predmetov obstajajo namreč tudi redki predmeti, edinstveni predmeti in seti, ki dajejo dodatne bonuse za več kot en nošen predmet.

Linearnost iz enice je zmanjšana, a še vseeno je igra daleč daleč od iger tipa Gothic, Oblivion in Witcher. Stranskih nalog je na kupe, a nekatere zahtevajo hojo nazaj, kar pomeni, da boste ene in iste kraje obiskali več kot enkrat. Problem je v tem, da v tistem času sovražniki ne pridobijo stopenj, je pa res, da se poveča številčnost. Namesto da bi se do temnice odpravili enostavno in se tam bojevali z nekaj nadgrajenimi sovražniki na vaši stopnji, se boste morali prebijati skozi horde »kanon futra«, če se lahko tako izrazim, kar je skrajno dolgočasno. Hvalabogu za moči! :)

Grafična podoba in zvok

Zgodba je morda zanimiva, a jaz sem ji težko sledil, saj igra skupaj z dodatkom traja kar 60 ur. Vmesne sekvence so deloma izrisane s pogonom igre, deloma pa so videi. Grafični pogon je še vedno zelo prijeten na pogled in prignan do skrajnosti. To se odraža tudi v občasnem zatikanju, ko je na zaslonu veliko eksplozij. Kamera je podobno kot v enici prosto vrtljiva okrog osi X, okolje pa se primerno prilagodi, da lahko vašo ekipo vselej vidite. Besedilo vašega lika začuda ni govorjeno, tisti, ki vam dajejo naloge pa govorijo. Občasno se dogaja tudi, da se med sabo pogovarjajo vaši spremljevalci. V oblačku je prikazan prepis pogovora z obarvanimi ključnimi deli, kar je pohvalno, a žal se velikost pisave ne umeri glede na velikost zaslona, zato boste morali uporabiti eno izmed modifikacij, če boste želeli na večjih zaslonih sploh kaj videti.

Pohvalno je hitro nalaganje sveta, saj se naloži praktično takoj, med igranjem pa ni nobenega nalaganja. Čestitke za takšno optimizacijo! Okolja se sicer menjavajo med džunglo, puščavo, zasneženo pokrajino in gozdom in pogon doda tudi meglo in padavine. Pogrešal sem kakšno bliskanje od nevihte in resnejše menjavanje dneva in noči.

Žal pogon ni prilagojen za večjedrne procesorje in se bo kamera rahlo zatikala ob vrtenju. Rešitev je, da v Task Managerju nastavite afiniteto procesorja na le eno jedro.

Hrošči

Čeprav umetna inteligenca nasprotnikov in slaba, so vaši računalniški soigralci, ki uporabljajo strelna orožja ali čarovnijo, pogosto pravi butalci. Če je med sovražnikom in njimi kakšen ovinek ali strmina, veselo streljajo v tla ali steno, tako da jih morate ročno prestaviti na primernejšo mesto.

V igri je veliko dvigal in pogosto bo eden ali več ljudi iz vaše ekipe obstal na robu in se ne bo peljal z njim. Morda boste enostavno rekli, da pač pustite ekipo spodaj, pokličete dvigalo in se sami peljete dol, a zadeva ni tako enostavna. Ko pritisnete gumb, se bodo namreč, hočeš nočeš, vsi zbasali na dvigalo in spet bo sledila ista pesem. Pomagajo pa ne niti formacije.

Vaši računalniški soigralci se kot omenjeno pogovarjajo med sabo, a včasih izberejo najbolj neprimerne trenutke, recimo v sredini boja.

Umetna inteligenca pogosto cilja na igralce, ki jih prvi zadanejo, kar zna biti neprijetno, če ima vaš čarovnik kakšno prekletstvo v autocast slotu, a vseeno ne bi pričakoval, da bo gladko ignorirala vse udarce od bolj sprednjih članov ekipe, v želji, da se maščuje.

Čeprav igra ni težka, pa je število sovražnikov enostavno absurdno. Pravzaprav se ne moreš premakniti niti par metrov, brez da se bi nate usula horda nasprotnikov. Ni predaha, ampak le duhomorno klanje in mrcvarjenje. Tako igra mestoma postane dolgočasna, še posebej, če to traja 60 ur!

Da je nekdo nezavesten, sem si predstavljal malo drugače:

Zaključek

Če vas je enica navdušila, vas bo dvojka še bolj, saj ponuja občutne izboljšave, žal pa se še vedno ni otresla linearnosti. Dodatek je sicer zanimiv, a ga ne kupujte samostojnega, saj ponuja le 10 ur linearnosti ;) in dva nova razreda. Če igre še nimate kupite GOTY ali pa le izvirnik. Skupno igra traja kar 60 ur, a bi bilo veliko bolje, če bi zadevo skrčili na 30 ur. Takrat bi bila verjetno tudi manj dolgočasna. Bonus je to, da lahko igro igrate v kooperativnem načinu preko krajevnega omrežja ali spleta. Čeprav tega sam nisem preizkusil, mora biti to veliko bolj zanimivo in zabavno kot enoigralski način.

Hitre tipke

F1-F6
menja med heroji
1-6
izberite in aktivirajte moč
Preslednica
premor dogajanja
Q, E
spije zdravilni napoj ali mana napoj
Z
pobere vse predmete ležeče na tleh
Ctrl+klik
takoj premakne predmet v drug inventar

Kode

Med igranjem pritisnite Enter, da se pokaže konzola. Nato kode vtipkavajte po naslednjem ključu: + pred kodo jo vklopi, - pred kodo pa izklopi.

drlife
neranljivost
version
pokaži različico igre
twilightzone
omogoči vse teleporterje
movie
posnemi film

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP SP1
Procesor
1.0 GHz procesor
Grafična kartica
3D pospeševalnik enakovreden ali boljši Radeon 7000 ali GeForce 256
Pomnilnik RAM
256 MB
Prostor na disku
4 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: