Dirt Rally - ocena

Z izidom igre Colin McRae: Dirt se je serija, ki je prej imela poudarek na klasičnem rallyu, premaknila k drugim vozilom, v nadaljevanjih pa proti spektaklu imenovanem X Games (glejte oceno Dirt 3: Complete Edition). Čeprav ocene v medijih in prodajne številke omenjenih niso bile slabe, pa se je to meni zdel zgrešen pristop, ker pač ne moreš narediti pogona, ki je specializiran za arkadno vožnjo, potem pa noter potisniti še relija. A pri Codemastersih je nekatere ljudi očitno srečala pamet, saj je majhna ekipa takoj po izidu dokaj slabo sprejetega Dirt: Showdown začela delati na bolj realističnem voznem modelu, za katerega so povsem prenovili fizikalni pogon. Končni rezultat se je imenoval Dirt Rally in je bil izdan leta 2015, ljubitelji računalniškega relija pa so ga celo začeli hvaliti kot nekaj, kar se lahko končno kosa z legendo Richard Burns Rally, ki je bila za časa pisanja te ocene stara že skoraj 20 let!

Zgodba in igranje

Jedro igre Dirt Rally je prvenstvo (Championship), ki je razdeljeno na tri vrste dogodkov, zbrane v pet paketov težavnostnih stopenj (Open, Clubman, Professional, Elite in Master), klasične izbire težavnosti pa ni, kar bo marsikateremu začetniku povzročilo nemalo sivih las. Za napredovanje v naslednjo stopnjo morate biti v skupnem seštevku vsaj tretji, kar zna biti za začetnika in tudi zgolj občasnega voznika dirkačin kar zajeten zalogaj, ni pa nedosegljivo. Za doseganje prvih dveh mest pa po drugi strani ne bo dovolj, da zvozite dirko brez napak, ampak boste morali tudi konkretno pritisniti na plin, včasih pa vam lahko pomaga kakšna nepredvidena situacija zaradi katere bo moral kateri izmed AI favoritov trajno odstopiti. Za vsak zaključen dogodek dobite denarno nagrado, ki jo lahko kasneje uporabite za nakup novih vozil ali pa vašo inženirsko ekipo, ki skrbi, da vse teče kot namazano. Izplen ni odvisen zgolj od doseženega mesta, temveč tudi od tega, kakšna pomagala imate vklopljena, kolikokrat ste znova začeli dirko in koliko ste zapravili za popravila. Slednja so precej strožja kot v predhodnikih, saj imate na voljo omejeno količino časa za izvedbo, je pa res, da lahko najamete obsežnejšo ekipo inženirjev in vozilo spravite v vozno obliko tudi, če ste ga v predhodnih dogodkih konkretno sesuli.

Dirt Rally: izbor kategorije
Kategorijo prvenstva lahko nedovisno izbirate.
Dirt Rally: kiks umetne pameti
Umetna pamet lahko tudi zamoči, zato nikoli ne vrzite puške v koruzo.
Dirt Rally: popravilo škode
Popravilo škode lahko izvajate omejeno, zato vozite preudarno.

Večinski del dogodkov seveda spada v kategorijo Rally, v kateri dirkate od točke A do B, na progi pa je naenkrat samo eden. Na voljo je šest lokacij, ki so zelo raznolike, vsaka izmed njih pa vsebuje dve progi, ki sta razsekani na različno dolge sekcije. V krajših, šprinterskih, vas čakajo okrog tri intenzivne minute, medtem ko polne sekcije trajajo več kot sedem minut in zahtevajo kar dobro koncentracijo. Menjava se lahko tudi čas dneva (tudi nočne dirke!) in vreme, a je to žal prihranjeno zgolj za višje težavnostne stopnje, pa še v teh je to redkost.

Podili se boste po peščenih luknjastih cestah Argolisa v Grčiji s tisoč in enim prepadom ter brutalnimi ovinki, rili boste po spolzkem blatu gozdnih cest v Powysu v Walesu pri tem pa se zna zgoditi, da vas bo močil dež. V švedskem Värmlandu se boste počutili kot na bob stezi in boste morali biti previdni, da vas ne potegne v narit sneg ter zasuče. Po drugi strani boste na dirkah v finski občini Jämsä drveli s sapojemajočo hitrostjo, pri tem izvajali vratolomne skoke in se obupano poskusili stabilizirati ob pristanku. Bolj umirjene asfaltne steze vas čakajo v nemškem Baumholderju, ki pa je v resnici ovinek za ovinkom, podobno pa je v skalnatem Monte Carlu, kjer vas poleg ozkih cest in kamnitih ograj čakata še led in sneg.

Dirt Rally: dež
Vožnja v dežju zna biti kar zahtevna
Dirt Rally: nočna vožnja
Nočne in hitre dirke bodo od vas zahtevale ogromno koncentracije.

Na podoben način kot reli sta organizirana tudi druga dva načina: HillClimb in RallyCross, ki pa sta glede raznolikosti precej okrnjena. HillClimb vsebuje samo legendarni Pikes Peak, ki se kljub variacijam dolžine in površine (asfalt ali pesek) začne ponavljati, še posebej, če vsakič zvozite oba poskusa. Vremenski vplivi, ki popestrijo vzpon, se namreč pojavijo šele v najvišjih težavnostih, nočne dirke pa sploh ni mogoče izbrati. V RallyX so proge spet samo tri (Lydden Hill, Höljes in Hell), na njih se v kvalifikacijah merijo skupine štirih tekmovalcev naenkrat, v polfinale pa napreduje najboljša dvanajsterica, iz katere se potem v finalu pomeri najboljših šest. Vštevši kvalifikacije morate tako progo prevoziti vsaj šestkrat in kljub Joker Lapu, ki vnese nekaj dinamike, se začnejo dirke zelo hitro ponavljati.

Dirt Rally: RallyX gneča
Gneča v RallyX pomeni tesna prehitevanja, veliko trkov in posledično izletov iz poti.
Dirt Rally: RallyX kvalifikacije
Kvalifikacije potekajo v skupinah glede na vaš prejšnji rezultat, potem pa sledita šele polfinale in finale.
Dirt Rally: HillClimb
HillClimb z norimi zverinami je adrenalinska bomba, se pa preveč ponavlja.

Na srečo pa je pri izboru avtomobilov situacija drugačna in Dirt Rally tukaj res sije. V reliju je možnost izbirati med kar deset kategorijami avtomobilov, ki so gnani s sprednjim, zadnjim ali štirikolesnim pogonom. Na voljo vam bodo legende iz obdobja med šestdesetimi in osemdesetimi, brutalne zverine iz skupine B (Group B) in pa njihove milejše različice v skupini A, potem pa sta tukaj še kategoriji F2 Kit Car, R4 in pa seveda moderni avtomobili zadnjih dvajsetih let. Ker lahko za vsako težavnostno stopnjo menjate kategorijo avtomobila, je vsako prvenstvo nov izziv, kar močno popestri igro. Na vsako kategorijo se je treba navaditi, potem pa še izpopolniti tehniko, da lahko posežete po višjih mestih, dodatna ovira pa je še ta, da so avtomobili ob nakupu zaklenjeni na nižje specifikacije in se šele z vožnjo odklenejo do polnega potenciala. Slednje se sicer zgodi samodejno s prevoženimi kilometri, a se da pospešiti z nadgradnjo vaše inženirske ekipe (Perks). Ta nadgradnja po mojem služi povečanju težavnosti za veterane, za občasne igralce pa bo to le še ena mukotrpna ovira ob napredovanju. Priporočam, da se izpopolnite v prvenstvu po meri (Custom Championship), ter tako zmanjšate možnosti za ponavljanje celotnega prvenstva zaradi slabe uvrstitve v prvih dogodkih.

Dirt Rally: izbor vozil
Z dovolj denarja lahko vozite kar želite in izbira je res pestra.
Dirt Rally: nadgradnja
Z vožnjo se samodejno odklepajo boljše zmogljivosti dirkalnika.
Dirt Rally: inženirji
Inženirji vam pomagajo pri popravilih in hitrejših nadgradnjah avtomobilov, jih je pa treba plačevati.

Vozni model igre Dirt Rally je vrhunski in moram priznati, da še v nobeni dirkaški igri nisem užival tako, kot v tej. Za bolj avtentično izkušnjo sem izklopil večino pomagal (z izjemo ABS in Launch Control), zaslonski prikaz (HUD), preklopil v kamero z vozniškega sedeža in pa seveda vozil z volanom ter ročnim menjalnikom. Začetni šok je bil izjemen, ko pa sem se navadil, pa je bila vožnja čista poezija. Zelo me je navdušila tudi možnost prilagoditev parametrov dirkalnika (kot npr. prestavna razmerja), s pomočjo katerega sem na zahtevni dirki Pikes Peak iz Peugeota 405 T16 iztisnil še več, omembe vredna pa je tudi možnost spremembe postavitve vozniškega sedeža! Malce presenetljivo se mi je zdelo, da so bile uničujoče poškodbe tako redke, sem pa neštetokrat obrnil avto, predrl pnevmatiko ali pa zgrmel v prepad. Med nočno dirko sem kar nekajkrat uničil tudi luči, kar je pomenilo predčasni konec, saj so proge zahtevne že podnevi, kaj šele ponoči. Neizprosno so kaznovani tudi milejši izleti iz proge, saj vam ob njih ne uide 15 sekund pribitka, kar lahko pomeni konkretni padec na lestvici.

Dirt Rally: usodni trk
Vozila so kar trpežna, zato so usodni trki redki.
Dirt Rally: prilagoditev parametrov
S prilagoditvijo parametrov lahko iz vozila iztisnete še več.

Grafična podoba in zvok

Dirt Rally uporablja pogon Ego Game Technology Engine četrte generacije, ki ga pri Codemasters uporabljajo vse od prve igre v seriji. Že predhodniki so bili všečni in ta igra ne odstopa od tega. Okolica je ozaljšana z bogato vegetacijo, ki meče realistične sence in je dom tudi živim bitjem, ki vam včasih švignejo pred avtomobilom; teksture so ostre na njih pa se zarišejo tudi sledovi, ki jih napravite s kolesi delno uničljiva pa je tudi okolica. Ob vožnji se dviga prah, ki se vrtinči in počasi poseda, na Švedskem pa seveda iz kupov frči sneg. Vse to se zrcali na pločevini, ki se deformira in opraska, da je kar veselo, deli nje pa lahko tudi odletijo. Močni trki razpočijo stranska in vetrobransko steklo, na njih pa se nabirajo še prah, kapljice in tudi blato, ki jih potem brisalci odstranijo. Grafično pomanjkljivi so zgolj ponovni posnetki igranja, ki imajo nenavadno motno ozadje, kar pokvari njihov videz, v oči pa so mi padli tudi kloni med publiko. Zgodi se lahko tudi, da ob vklopu najvišjih nastavitev manjkajo teksture. V tem primeru izklopite nastavitev Advanced Blending.

Dirt Rally: odličen videz
Igra je videti izvrstno.
Dirt Rally: kamere v posnetkih
Kamere pri posnetkih so večinoma kar dobro postavljene.

Zvočna podlaga je zelo dobra in močno pripomore k učinkovitejši vožnji. Vaš sovoznik vam s trepetajočim glasom podaja koristne informacije o prihajajočih ovinkih, nastavite pa lahko tudi zamik, da lahko pravočasno reagirate. Škoda le za nenavadno zvočno modulacijo, saj ob mirovanju vozila praktično šepeta, kar izpade čudaško.

Zaključek in ocena

Dirt Rally je izjemno dolga rally igra (preko 80 ur!) z vrhunskim voznim modelom in orjaško izbiro vozil, ki jim lahko prilagodite številne vozne parametre. Prizorišča so raznolika, a se kljub ciklu dan/noč in vremenskim pojavom začnejo preveč ponavljati, še posebej v kategorijah HillClimb in RallyX. Moti tudi odsotnost izbire težavnosti, ki bo za marsikaterega začetnika pomenila, da se ne bo mogel prebiti do konca. Codemasters so žal igro umaknili iz prodajnih kanalov, lahko pa še vedno kupite ključ za Steam ali pa srečo poskusite na eBayu.

Hvalim

 • izjemna dolžina
 • vrhunski vozni model
 • orjaška izbira vozil
 • raznolika prizorišča
 • pogled skozi oči voznika
 • možnost prilagoditve parametrov vozil
 • všečna grafika
 • dobra zvočna podlaga
 • uravnotežene finance

Grajam

 • ni izbire težavnosti
 • RallyX in HillClimb sta premalo raznolika
 • proge se začnejo ponavljati
 • dež in noč sta prisotna šele v višjih težavnostih
 • ni duhca

Tipkovne bližnjice

F2
reši avtomobil
C
menjaj kamero
M
pogled nazaj
S
menjaj gor
X
menjaj dol
preslednica
ročna

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 7, Windows 8, Windows 10 64-bit
Procesor
AMD FX ali Intel Core i3
Grafična kartica
AMD HD5450 ali Nvidia GT430 ali Intel HD4000 z 1 GB VRAM (zahtevan DirectX 11)
Pomnilnik RAM
4 GB
Prostor na disku
50 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows 7, Windows 8, Windows 10 64-bit
Procesor
AMD FX-8150 ali Intel Core i5 4670K
Grafična kartica
AMD R9 290 ali Nvidia GTX 780
Pomnilnik RAM
8 GB
Prostor na disku
50 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 10 64-bit
Procesor
AMD Ryzen 7 5700G
Grafična kartica
AMD Radeon RX 6600 8 GB
Pomnilnik RAM
16 GB
Volan
Logitech G29 + Shifter

Povezave


Zadnja sprememba: | Deli na: