Ocena igre Command & Conquer: Red Alert 2 in razširitve Yuri`s Revenge

Ker je bil Command & Conquer: Red Alert tako dobro sprejet, so pri Westwoodu seveda znova pljunili v roke in splavili njegovo nadaljevanje, ki temelji na pogonu igre Command & Conquer: Tiberian Sun. A če je bil prvi Red Alert zgolj razširitev Tiberian Dawna, je Red Alert 2 ubral povsem samosvojo pot in se od Tiberian Suna kar precej razlikuje. Je Westwoodu znova uspelo?

Igranje in zgodba

Po porazu Sovjetov in smrti Stalina v Sovjetski zvezi vlada Aleksander Romanov, ki sicer sodeluje z zavezniki, a v ozadju gradi mogočno vojsko. Pred vrati ZDA se tako nekega lepega dne znajde celoten sovjetski arzenal in obupan ameriški predsednik Michael Dugan zagrozi z povračilnimi ukrepi. Aleksander se njegovim grožnjam roga, zato Dugan odobri uporabo jedrskih izstrelkov. Izstrelitev sploh ne uspe, saj ima Aleksander na svoji strani pomočnika, skrivnostnega Jurija (Yuri), ki manipulira z mislimi ljudi. Sovjeti zavzamejo ZDA in Aleksander se veseli zmage, vendar pa ne ve kako nevaren je Jurij v resnici.

Kot je v navadi za Command & Conquer igre, lahko igrate dve ločeni kampanji v poljubnem vrstnem redu. Na voljo sta vam dve frakciji Sovjeti in Zavezniki, dodatek Yuri's Revenge pa doda še tretjo frakcijo, ki je pa žal ne morete igrati.

Zavezniška pehota je izgubila enote z raketometi, vendar pa je v zameno pridobila vojake z raketnimi nahrbtniki, ki se lahko spopadejo tako z letečimi kot talnimi enotami. Dodali so tudi elitne vojake Tjulenje, ki znajo tudi plavati in ostrostrelca, ki je strah in trepet za nasprotnikove pešake. Tukaj je še posebna enota imenovana Chrono legionar, ki se po mapi teleportira in lahko katerokoli enoto enostavno izbriše iz obličja Zemlje, vendar pa ima seveda svoje slabosti. Sovjetska pehota je izgubila možakarje z granatami, a pridobila cel kup posebnih enot. Flak trooperji streljajo šrapnele na zračne enote in pehoto, Tesla trooperji sovražnike cvrejo z elektriko, sposobni pa so tudi ojačati učinek Teslinih tuljav. Sovjeti imajo tudi teroriste, enote s kemičnim orožjem, ki so nevarne tako za sovražnika kot tudi za domače enote in klone Jurija, ki so ena izmed najmočnejših enot v igri. Če pridejo dovolj blizu, lahko od sovražnika prevzamejo katerokoli kopensko enoto.

Zavezniška kopenska vozila so doživela precejšnje spremembe. Sicer so Zavezniki obdržali lahke tanke, a imajo namesto APC-jev in džipov rangerjev, sedaj na voljo posebno vozilo imenovano IFV. V osnovni izvedbi gre za protizračno in protipehotno enoto, vanjo pa lahko prestavite poljubno pehotno enoto. Če npr. vanj pošljete inženirja, bo vozilo znalo popravljati druga vozila, dajte vanjo ostrostrelca in vozilo bo sejalo smrt med pehoto, itd. Artilerije zavezniki nimajo več, imajo pa posebne tanke, ki preko sistema prizem sprožajo uničujoče svetlobne valove, ki so pretežno neškodljivi za druge tanke, a zelo uničevalni glede zgradb. So zelo ranljivi, saj imajo tanek oklep, imajo pa velik doseg. Obstajata pa še dve bolj eksotični enoti. Mirage tank je močno oklepljen tank, ki je idealen za zasede, saj ob mirovanju prevzame podobo drevesa, Uničevalec tankov pa je posebna enota, ki je zelo močna proti tankom, a šibka proti katerikoli pehotni enoti.

Sovjeti so ostali precej bolj konzervativni. Če k predhodniku štejemo še razširitve, sta novi enoti le dve. Flak track, ki služi prevozu enot in je hkrati zelo učinkovita protizračna enota ter majhen robotek, ki je strah in trepet tako vozil kot tudi pehote. Robotek v obliki pajka ima sicer malo oklepa, je pa izjemno hiter in za pešake podobno smrtonosen kot kužek, v vozila pa se naseli in jih počasi razjeda od znotraj. Če vozila, ki vsebuje robotek, ne izolirate, boste to še bridko obžalovali. Robotka lahko uničite s popravilom vozila.

Zračne enote so doživele precejšnje spremembe na obeh straneh. Zavezniki imajo na voljo le hitra reaktivna letala, Sovjeti pa nenavadne počasne zrakoplove. Čeprav traja celo večnost, da se zrakoplov premakne po malo večji mapi, pa ima ogromno življenjskih točk, se regenerira in ima zastrašujočo uničevalno moč. Bodite izjemno pazljivi, če so parkirani nad vašo bazo: v primeru, da se sprostijo bombe ob nenadnem napadu sovražnika, bo vaša baza utrpela hude poškodbe.

Tudi na vodne enote niso pozabili, kar je zanimivo, saj jih v Tiberian Sun praktično ni bilo. Zavezniki so namesto Cruiserja, ki je obstreljeval iz absurdne razdalje, dobili letalonosilko. Smrtonosnost ni nič manjša, se je pa lažje ubraniti s protizračno obrambo. Druga nenavadna posebnost pa so delfini, ki nosijo namontirane zvočne naprave, ki poškodujejo sovražnikove enote. A če ste mislili, da je to nenavadno, boste šokirani ob tem kaj ponujajo Sovjeti. Ti imajo namreč v svojem arzenalu vodnih enot ubijalske lignje, ki onesposobijo sovražnikovo ladjo tako, da se okrog nje ovijejo in jo nato počasi mečkajo. Poleg klasične podmornice poznane že iz izvirnika, so Sovjeti pridobili tudi protizračno vodno različico Flak tanka in protizgradbeno vodno različico izstreljevalca raket V3 :).

Torej na področju enot je prišlo do nekaj ogromnih sprememb, na voljo pa je tudi novo zavezniško superorožje in sicer naprava za nadzor vremena. Ko je enkrat zgrajena in pripravljena, jo lahko uporabite na poljubnem mestu na mapi, ob tem pa nastane uničujoča nevihta s strelami, ki cvrejo vse po vrsti.

Če me je pri Tiberian Sun motila očitna premoč NOD, pa je Red Alert 2 odlično uravnotežen. Nobena stran nima očitne prednosti kljub izjemno širokemu razponu enot (kopno, morje, zrak) in superorožij. Posledično tudi igranje poteka bolj tekoče in hitro kot pa v Tiberian Sunu. Zaradi tega je igra seveda krajša (15 ur za osnovno kampanjo in 10 ur za dodatek), večino preigranega časa pa boste na običajni težavnosti prebili v zadnjih misijah vsake kampanje. Ena izmed slabosti Red Alert 2 je namreč njegova lahkost. Skozi večino (okrog 10 od 12 misij na vsaki strani) sem namreč dobesedno poletel, sledil pa je šokanten dvig težavnosti. Škoda, želel bi si bolj linearno zviševanje težavnosti, saj bi tako v igranju bolj užival. Dodatek, Yuri's Revenge je druga pesem, saj je Yuri izjemno močna frakcija, ki vam bo povzročala številne preglavice, zato ne priporočam igranja na Hard.

Grafična podoba in zvok

Red Alert 2 je zgrajen na osnovi pogona uporabljenega v Tiberian Sun, kar se tudi opazi na nekaterih podrobnostih, je pa slog iger precej drugačen. Predhodnika sta si bila precej podobna, Tiberian Sun je pa po drugi strani temačen, Red Alert 2 pa izjemno barvit. V Red Alert 2 so sicer ohranili različne višinske nivoje terena in klance, ki vplivajo na premikanje in streljanje enot, a je izginila vsaka možnost deformacije. Izstrelki sicer puščajo luknje v terenu, ampak so te le bolj simbolične narave in se ne morejo primerjati s kraterji iz Tiberian Suna.

Mostovi so še vedno prisotni, ni pa več tunelov. Zgradbe v mestu niso več neuporabne ovire, ampak jih lahko vaši vojaki zasedejo, če so le v dovolj uporabnem stanju. Tako zasedene stavbe ne odžirajo električne energije, pehota pa je v njih odlično zaščitena. Dodatna sprememba so končne točke za vsako zgradbo, na kateri se enote zberejo ob dokončani izgradnji.

Tako kot v Tiberian Sun, tudi tokrat v videih igrajo tudi priznani holivudski igralci, ki si zaslužijo vso hvalo, saj so svoje delo opravili zelo dobro. Video sekvence niso prisotne le pred vsako misijo, temveč vas kontaktirajo tudi med misijo v področju namenjenem mapi. Prisotnih je kar nekaj skriptiranih sekvenc, ki blokirajo interakcijo z mapo in preselijo pogled, kar zna biti malo frustrirajoče med bojno vihro, a vseeno popestri igro.

Glasbena podlaga se je vrnila h koreninam in z odlično novo različico Hells Marcha v kombinaciji z 3D modeliranjem poskrbela za enega izmed najbolj impresivnih intro videov kar sem jih kdajkoli videl.

Hrošči in namigi

Jurijevi stolpi za nadzor uma me spravljajo ob živce!
Kot Sovjet zgradite Iron Curtain in ga uporabite na Demolition truckih ter jih pošljite v sovražnikovo bazo. Iron Curtain zaščiti tudi pred nadzorom uma, zato jih boste brez težav spravili v samo osrčje. Kot Zaveznik pa v izvidnico pošljite štiri šibke enote (to je največje število enot, ki jih lahko stolp nadzira), nato pa stolp napadite z močnejšimi enotami. Če boste dovolj spretni, ne boste izgubili nobene enote, niti ne bodo enote bistveno poškodovane.
Rad bi že na začetku nadgrajene enote!
Pošljite vohuna v nasprotnikove zgradbe. Vaše enote bodo pridobile en čin že ob izgradnji.
Chronosphere je neuporaben :(
Uporabite ga za transport sovražnikovih enot v morje :). Je še vedno neuporaben? :D

Zaključek

Command & Conquer: Red Alert 2 je zelo izpiljen naslednik izvirnega Red Alerta. Misije so postale sicer precej lažje, a še vedno lahko igrate na Hard, grafično je seveda izjemno napredovala, dodane pa so tudi odštekane nove enote. Dolžina je skupaj z razširitvijo spoštovanja vredna, cveti pa tudi večigralstvo.

Hitre tipke

Q, W, E, R
preklopi med štirimi gradbenimi možnosti v stranski vrstici
D
postavi (deploy) izbrane enote na mestu, kjer se trenutno nahajajo
Y
preklopi v način točk premika, s pomočjo tega lahko nastavite točno pot, ki ji naj enota sledi
X
razkropi izbrane enote (uporabno kot zaščita pred tanki, ki bi radi pomečkali pešake)
S
zaustavi karkoli izbrane enote počnejo (streljanje, hojo, itd.)
Ctrl + številka
ustvari skupino enot, ki jo izberete s pritiskom na številčno tipko
Alt + številka
preklopi pogled na oštevilčeno skupino enot
H
skoči na domačo bazo
Ctrl + klik
vsili napad na določeno točko (uporabno za obstreljevanje)
Alt + klik
vsili premik (uporabno za mečkanje pehote)

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95/98/2000/Me
Procesor
Pentium II 266 ali ekvivalenten AMD
Grafična kartica
grafična kartica z 2 MB pomnilnika (PCI ali novejša)
Pomnilnik RAM
64 MB
Prostor na disku
200 MB (1.9 GB za igranje brez CD-ja)

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Igranje na modernejših sistemih

Novejša verzija igre deluje na modernejših sistemih, se pa Yuri's Revenge neprestano sesuva, če je vklopljen združljivostni način. Izklopite ga!

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: