Ocena igre Command & Conquer: Red Alert

Leto po legendarnem Command & Conquer: Tiberian Dawn so pri Westwoodu splavili novo igro iz franšize Command & Conquer. Igra je nosila podnaslov Red Alert in je bila na prvi pogled pravzaprav nekaj povsem drugega, saj od GDI in NOD ni bilo duha ne sluha, temveč so se bojevali Sovjeti in Evropejci. Podroben pogled pa pokaže, da imata seriji več podobnosti kot pa bi kdorkoli mislil.

Igranje in zgodba

Red Alert je neke vrste predhodnik Tiberian Dawn, saj se dogaja v petdesetih letih prejšnjega stoletja po »drugi svetovni vojni«. Zakaj je predhodna navedba v narekovajih? Zato, ker do nje sploh ni prišlo. Slavni Einstein je namreč zasnoval posebno napravo imenovano Chronosphere, ki omogoča potovanje skozi čas in osebno izvedel atentat na Adolfa Hitlerja. Posledično do druge svetovne vojne sploh ni prišlo, kar je omogočilo Rusom, da so se povzpeli na prestol svetovne velesile. Po porazu Kitajske so se spravili še na Evropo in posledično se je začela alternativna različica druge svetovne vojne.

Igrate lahko dve kampanji: Sovjetsko ali Zavezniško v poljubnem vrstnem redu. Vsaka stran ima svoj nabor edinstvenih enot in zgradb, kar pomeni, da morate za vsako stran uporabiti drugo taktiko. Zavezniki imajo lahke in hitre enote, za zaščito baze uporabljajo topove, ki učinkovito zaščitijo pred tanki, protipehotne strojnice in se kitijo z zelo dobro protizračno obrambo. Protipehotne enote sestojijo iz navadnih vojakov in vozil s strojnicami. Nabor enot, ki lahko uničijo tanke je zelo velik. Sovjeti ima večinoma počasnejše enote. Za zaščito baze uporabljajo nevarne plamenometalce in posebne Tesline tuljave, ki scvrejo sovražnika z elektriko. Oboje je izjemno učinkovito proti pešakom, proti tankom pa le, če je teh malo. Protipehotne enote so pešaki z granatami. Proti tankom se odlično obnesejo srednji tanki in seveda izjemno počasni Mammoth tanki, ki pa se celo znajo regenerirati.

Čakaj, čakaj, čakaj. Če se je vam zdel zgornji opis zelo podoben nečemu kar ste že videli na tej strani, se ne motite. Opis enote je praktično identičen tistemu za Command & Conquer: Tiberian Dawn. Zakaj? Zato, ker je Red Alert pravzaprav neke vrste razšritev za Tiberian Dawn. Le preimenovali, prerazporedili so enote, nekatere dodali in druge odstranili in seveda spremenili zgodbo. Posledično večina opisa predhodnika velja tudi za to igro. Naštel bom le novosti.

Poleg velikega nabora zračnih enot so pri Westwoodu v igro vključili še vodne enote. Sovjeti po širnih oceanih harajo s počasnimi podmornicami, ki so povsem nevidne za sovražnike, razen če se ti zares približajo, zavezniki pa imajo na voljo kar tri različne ladje. Gunboatu, ki ga sicer že poznamo iz izvirnika, sta se pridružila Cruiser, ki je na daleč izjemno uničevalen za zgradbe in Destroyer, ki je zmožen uničevanja vodnih, zračnih in kopenskih enot. Oboji strani imata na voljo tudi plovila za selitev enot, ki nadomestijo helikopterje iz izvirnika, omogočajo pa tudi prevoz tankov. Ker so misije občasno naravnane tako, da se nasprotnik zabarikadira na otoku, boste morali včasih ponoviti Operacijo Overlord in napasti z vso silo.

Nove pomembne pehotne enote so zdravilec, vohun in lopov na strani zaveznikov in kužek na strani Sovjetov. Te enote so izjemnega pomena v novi vrsti misij, kjer imate na voljo le omejeno število enot in se odvijajo v notranjosti zgradb. Te misije so bile tudi moje najljubše. V omejenem času morate opraviti določene naloge, pri tem pa pozorno paziti na zdravje vseh udeleženih enot. Izguba pomembne enote ali prevelike izgube pehote, lahko pomenijo, da misije ne boste mogli dokončati.

Tudi inženirji so doživeli nekaj sprememb. Zgradbe ni mogoče več neposredno zavzeti, ampak mora biti slednja poškodovana do rdečega območja, da lahko inženir opravi svoje. V nasprotnem primeru bo vstop inženirja zgradbo le poškodoval, kar je glede na inženirjevo ceno zelo drag šport.

Ker Tiberiuma v Red Alertu še ni, uporabljajo tako Zavezniki kot Sovjeti dnevni kop rudnin in dragocenih kristalov, kar je precej zanimivo. Če bi nezemljani, ki so na Zemljo poslali Tiberium, vedeli, da rudnine že kar ležijo na površju, se jim ne bi bilo treba truditi s pošiljanjem :).

Grafična podoba in zvok

Grafični izgled igre je izjemno podoben izvirniku, ampak so pa okolja precej bolj raznolika in zanimiva. Še vedno je težko ločiti nekatere enote od drugih, vendar s tem po pravici povedano pravzaprav nisem imel težav, ker sem večinoma naokoli haral kar s tanki.

Video sekvence so podobnega formata kot v izvirniku, imajo več profesionalnih igralcev, zanimivo pa je, da v njih srečate tudi voditelja bratovščine NOD. Da, tudi Kane je prisoten in to naredi zgodbo za igralca še bolj privlačno, saj do konca ni čisto jasno kaj je njegova vloga.

Za glasbeno podlago je bil spet odgovoren Frank Klepacki, ki je tudi tokrat opravil fenomenalno delo. Komad Hells March pa najbrž poznate vsi, ki ste na Youtubu kadarkoli videli kak video o Kitajski, Ruski ali Severnokorejski vojski :).

Hrošči in namigi

Kako preprečiti naval sovražnikov na moj otoček?
Če imate na otoku več mostov, jih lahko uničite tako, da z izbranimi tanki vsilite napad (Ctrl + klik). Tako boste odrezali kopenske enote, za vodne transporte pa v bližino mesta izkrcanja razporedite par tankov + raketometalce ali grenadirje. Vozila morajo biti čim bližje obali. Še preden se bodo napadalci izkrcali bo transport uničen.
Ruski tech center je drag in kuri elektriko :(
Ko je ruski tech center enkrat zgrajen, ga lahko brez skrbi prodate, saj bodo nove enote ostale odklenjene.

Zaključek

Command & Conquer: Red Alert je odlična razširitev za Tiberian Dawn. Misije so še vedno izjemno zahtevne, glasbena podlaga še vedno odlična in grafika še vedno pikslasta. Je izjemno dolga (skoraj 30 ur za izvorne misije, dodatno pa ima še dve razširitvi) in s pomočjo ljubiteljskih popravkov deluje tudi na modernejših sistemih. Kot izvirnik je tudi ta igra popolnoma brezplačna! Žal vam bo, če je ne boste igrali!

Hitre tipke

F
izbrane enote postavi v formacijo, ki jo med premikanjem tudi ubogajo
X
razkropi izbrane enote (uporabno kot zaščita pred tanki, ki bi radi pomečkali pešake)
S
zaustavi karkoli izbrane enote počnejo (streljanje, hojo, itd.)
Ctrl + številka
ustvari skupino enot, ki jo izberete s pritiskom na številčno tipko
Alt + številka
preklopi pogled na oštevilčeno skupino enot
H
skoči na domačo bazo
Ctrl + klik
vsili napad na določeno točko (uporabno za obstreljevanje)
Alt + klik
vsili premik (uporabno za mečkanje pehote)

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95/98
Procesor
Pentium ali ekvivalenten AMD
Grafična kartica
grafična kartica z 1 MB pomnilnika (PCI ali novejša)
Pomnilnik RAM
8 MB (priporočeno 16 MB)
Prostor na disku
40 MB (900 MB za igranje brez CD-ja)

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Igranje na modernejših sistemih

Novejša različica igre naj bi delovala na modernejših sistemih, če imate težave, lahko poskusite moje nastavitve:

  1. namestite igro s popravkom
  2. v mapo z igro razširite grafično knjižnico za igranje na modernejših sistemih
  3. spremenite nastavitve igre z ureditvijo datoteke REDALERT.INI
  4. spremenite nastavitve igre z ureditvijo datoteke ddraw.ini
  5. izklopite združljivost z Windows 95!
  6. (izbirno) vklopite Vertical Synchronization (V-Sync) v gonilnikih

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: