Ocena igre Command & Conquer: Generals in razširitve Zero Hour

Pred več kot deset leti sem napisal oceno realnočasovne strategije Command & Conquer: Generals. Ni bil kaj prida, priznam :), a vseeno se še vedno v marsičem strinjam s takrat napisanim. Takrat sem igri podelil zelo visoko oceno, ampak ali se mi kot bolj izkušenem igralcu igra še vedno zdi odlična?

Igranje in zgodba

Command & Conquer: Generals močno odstopa od predhodnikov iz serije Command & Conquer, saj nima nobene veze niti z Tiberium Sago niti z Red Alert sago, zato bo marsikoga začudilo, zakaj ima igra v naslovu sploh Command & Conquer. Druga nenavadna stvar v naslovu je Generals, saj bi človek pričakoval, da bo vsak general imel neke posebne lastnosti, ki ga bodo razlikovale od drugih, a tudi o tem ni duha ne sluha. Te sposobnosti se pojavijo šele v dodatku Zero Hour.

Igra se dogaja v sedanjosti, kjer se bijejo srditi boji med GLA (Global Liberations Army) na eni strani in zaveznikoma ZDA ter Kitajsko na drugi strani. GLA so predstavljeni kot teroristi, ki uporabljajo biološka orodja, samomorilske napade in druge nečastne tehnike. Nimajo organizirane vojske, vozila izgledajo kot da so zgrajena iz odpadnih delov, zgradbe pa so tipične bližnjevzhodne. Kitajci so predstavljeni kot narod, ki se zanaša na surovo moč, enote delujejo najbolje v skupini, dodatne bonuse jim daje propaganda, ni jim pa pod častjo uporabljati napalm in izstreliti kako jedrsko raketo. Poleg kopenskih vozil imajo tudi omejen letalski vozni park, ki se z dodatkom Zero Hour še razširi. ZDA so prikazane kot tehnološko superioren pravičnik, ki se bori le za dobro vsega človeštva. Imajo izjemno močno letalstvo in kopenska vozila, ki s pomočjo laserjev uničujejo druge izstrelke. Mimogrede: poveličevanje ZDA mi je to stran pravzaprav priskutilo.

Najprej bi rad začel kar z opisi enot. Vodnih enot ni! Na področju pehote ni neke revolucije glede predhodnikov, saj imajo vse strani enote opremljene z mitraljezom in raketometom. Enote z mitraljezom so pri GLA z nadgradnjo nevidne, pri ZDA imajo granate za čiščenje stavb (Flashbang), pri Kitajski strani pa dobite dva vojaka za ceno enega :). GLA ima dodatno terorista, ki je obložen z eksplozivi in se lahko celo usede v avto ter tvori avtobombo, nevidnega kradljivca vozil ter jezno množico z molotovkami, ki je specializirana za rušenje stavb. ZDA imajo pilote, ki se izstrelijo iz vozil ob njihovem uničenju in nevidne ostrostrelce. Piloti prenesejo svoje izkušnje (čine) na novo vozilo v katerega se usedejo. Kitajska ima hekerje, ki lahko onesposobijo zgradbe ali pa kradejo denar s spleta. Vsaka stran ima tudi po eno posebno peš enoto. Kitajci hekerko Črni Lotus, ZDA Rambota Burtona in GLA ostrostrelca Jarmena Kella.

Pri vozilih pa se zadeva precej razveji. GLA imajo dvoje vrst tankov, hitri izvidniški avto s prikolico, nekakšen buggy, ki izstreljuje rakete ter t.i. quad cannon, ki je odličen proti zračnim enotam in pehoti. Bolj eksotična vozila so traktor, ki brizga strupe in je uporaben za čiščenje bunkerjev, izstreljevalnik raket s toksičnimi strupi in seveda z bombami naložen tovornjak. Vse enote lahko pobirajo dele, ki preostanejo od padlih sovražnikov ter se z njimi oklepijo, izboljšajo streljanje in celo napredujejo za en čin. Zanimivo pa je tudi to, da od uničenih sovražnikovih enot dobite nek določen znesek denarja na vaš račun.

Kitajska ima več vrst tankov. Poleg klasičnega tanka imajo vozilo z hitro strojnico, ognjeni tank, ki je primeren za čiščenje bunkerjev, vozilo za prevoz enot in multipraktični počasni Overlord tank, ki ga lahko nadgradite, tako da nanj zavarite bunker (in napolnite z enotami), strojnico ali pa propagandni stolp, ki zdravi vse okoliške enote. Za napade na daljavo obstajata dve enoti, ena izstreljuje ognjene izstrelke, druga pa jedrske. Določene enote dobijo bonus, če so v večjih skupinah. Dodatno imajo Kitajci še modificirano različico Ruskega MiGa s katerimi harajo po talnih tarčah.

ZDA imajo dve vrsti tankov, eden izmed njih ima vgrajene laserje in lahko sestreljuje sovražnikove rakete. Nadaljnje imajo dve vrsti džipov, ki jih lahko nabašete z vojaki, eden izmed teh zna celo očistiti okolico vseh strupov. Od daleč napadajo s izstreljevalnikom raket Tomahawk. Vse enote lahko nadgradite z eno izmed dveh vrst robotkov. Eden frči nad vozilom, strelja na sovražnike in zna vozilo tudi popraviti, drugi pa zna odkriti skrite enote ter močno podaljša pogled. Glavna moč ZDA pa gotovo leži v njihovem zračnem arzenalu, ki je posejan s hitrimi lovci, bombniki in helikopterji.

Enote imajo različne nadgradljive možnosti, ki jih aktivirate iz določenih zgradb. Tako je, klasična stranska vrstica poznana iz vseh prehodnih Command & Conquer iger je izginila, nadomestila jo je vrstica na dnu, ki se spremeni glede na to katero enoto ali zgradbo imate odprto. To je omogočilo, da so razvijalci v igro vgradili na tisoče hitrih tipk. Vsaka zgradba ima neko hitro tipko, enako pa velja tudi za gradnjo enot.

Tudi gradnja stavb se povsem razlikuje od predhodnikov v seriji. Namesto glavne konstrukcijske zgradbe, vso gradnjo opravljajo ali buldožerji (Kitajska, ZDA) ali pa delavci (GLA). Ti lahko posledično zgradbo zgradijo kjerkoli na mapi, če le teren to dopušča. Zaradi tega so lahko baze precej bolj razvlečene in tako bolj odporne na razna superorožja. Vsaka stran ima namreč svojo superorožje, ki ga lahko zgradi v neomejenih količinah. GLA lahko zgradi izstreljevalnik toksičnih raket, ZDA prizemski svetlobni top, ki ga že poznamo iz predhodnih Command & Conquer iger ter Kitajska seveda jedrsko raketo. Poleg tega ima vsaka stran še določene posebne sposobnosti, ki jih odklenete z uničenjem določenega števila nasprotnih enot. Izkustvene točke lahko poljubno razporedite med sposobnosti in aktivirate, ko preteče določen čas za aktivacijo. Ob pametni uporabi teh sposobnosti lahko povsem spremenite potek bitke.

Igranje je precej zabavno, predvsem zaradi grafične predstavitve in dobro postavljenih sovražnikov ob začetku igre, a je igra bistveno prelahka. Na težavnosti Normal sem namreč dobesedno poletel skozi igro (9 ur igranja), kampanjo GLA sem recimo preigral samo s samodejno shranjenimi igrami. Sovražnik sicer neprestano napada, a je težava v tem, da boste do drugega vala sovražnikov lahko že zgradili dovolj učinkovito obrambo, da sploh ne bo treba skrbeti za bazo, ampak se boste lahko osredotočili na kopičenje enot in protinapad. Težavnost Normal v razširitvi Zero Hour je višja, a še vedno ni nič posebnega. V določenih primerih težavnost razširitve absurdno poskoči (GLA, misija 5), kar pravzaprav uniči igralno izkušnjo.

Umetna pamet vaših enot je vredna graje. Privzeto obnašanje vsake enote, ki jo postavite na določeno mesto je, da stoji kot budalo in ne dela nič. Četudi jo sovražnik strelja, se ne bo premaknila in tako boste ob majhni nepazljivosti lahko utrpeli katastrofalne izgube. Rešitev je, da vsako enoto postavite v obrambni položaj (tipka G), kar je časovno zamudno in zahteva hitro preklapljanje med enotami. Druga težava umetne pameti je njena nerodnost ob premikanju v skupinah. Če na primer večja skupina stoji in bi radi enote iz zaledja poslali naprej, bodo do tja prispele po seriji mučnih premikov prednjih in sredinskih enot, kar lahko pomeni, da vas bodo do takrat sovražnikove enote že zmasakrirale. Nemalokrat se je tudi zgodilo, da so se enote zataknile v neskončno zanko in ko sem jih v bitki najbolj potreboval, sem ugotovil, da se do ukazanega mesta sploh še niso prebile, ker na enem izmed mostov hodijo/vozijo v krogu (glejte video med hrošči). In to zna načeti živce še tako potrpežljivemu igralcu.

Grafična podoba in zvok

V igri uporabljen pogon je izboljšan Renegade pogon. Teksture so od blizu še vedno precej grde, da o enotah z malo poligoni ne govorim, a je pogon iz Renegade omogočil tudi fantastični prikaz eksplozij. Te so prisotne tako v igri sami kot tudi v video sekvencah, narejenih s pogonom igre. V video sekvencah se kot dodatni bonus dogajanje zaustavi, kamera zasuče kot v akcijskem filmu in nato nadaljuje. Odmik od sekvenc posnetih s pravimi igralci je še ena izmed odstopanj igre, a razvijalcem tega pravzaprav ne zamerim, saj so sekvence narejen s pogonom precej impresivne.

Druga dobra lastnost pogona je tudi interakcija enot z okolico. Ko se tanki prevažajo med drevesi, jih rušijo. Pogosto na mapi vozi vlak, ki neusmiljeno pokosi kakršnokoli enoto, ki bi se nahajala na tirih. Streljanje v visoke stolpe lahko povzroči njihov padec ob katerem pomečkajo vse enote v bližini. Na začetku igre je celotna mapa skrita in zavita v črnino. Z raziskovanjem se ta črnina sicer razblini, ampak bojišče prekrije siva koprena, ki sicer razkriva zgradbe točno take kot so bile ob trenutku, ko jih je vaša enota še videla, ne morete pa več videti morebitnih enot ali sprememb na zgradbah.

Pogon je kar zmogljiv, pogled lahko približate skoraj do prvoosebnega, a ga pesti slaba optimizacija. Sličice na sekundo so zaklenjene na 30 FPS, kar je za tako igro še na meji sprejemljivega, vendar pa tudi na hitrih računalnikih ta vrednost neprestano niha.

Glasbene podlage ni ustvaril Frank Klepacki (no, saj tudi igra ni bila razvita s strani Westwooda, temveč njegovih ostankov), ampak je kljub temu pohvale vredna. Vsaka stran ima svojo glasbeno podlago. ZDA ima orkestralne skladbe pomešane s rock vložki, Kitajska glasba je orkestralna pomešana z inštrumenti značilnimi za vzhodni del Azije, glasbena podlaga GLA pa je orientalska, pomešana z žaganjem električnih kitar in močno spominja na film Black Hawk Down (ki sem si ga mimogrede tudi ogledal).

Hrošči

Zaključek

Command & Conquer: Generals in razširitev Zero Hour močno odstopata v seriji Command & Conquer, a sta vseeno še užitek za igranje. Igra zna ustvariti odlično vzdušje s kombinacijo grafičnih učinkov, glasbene podlage in vmesnih sekvenc, ki ga pa žal uničijo slabo umerjena težavnost, butasta umetna pamet in poveličevanje ZDA.

Hitre tipke

X
razkropi izbrane enote (uporabno kot zaščita pred tanki, ki bi radi pomečkali pešake)
S
zaustavi karkoli izbrane enote počnejo (streljanje, hojo, itd.)
Ctrl + številka
ustvari skupino enot, ki jo izberete s pritiskom na številčno tipko
Alt + številka
preklopi pogled na oštevilčeno skupino enot
H
skoči na domačo bazo
E ali dvoklik
izbere vse enote določene vrste v vidnem polju
dvakratni pritisk E
izbere vse enote določene vrste na celotni mapi
Ctrl + klik
vsili napad na določeno točko (uporabno za obstreljevanje)

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP/ME/2000/98
Procesor
800 MHz Intel Pentium III ali AMD Athlon
Grafična kartica
32 MB AGP grafična kartica Nvidia GeForce 2, ATI Radeon 7500, ali novejša
Pomnilnik RAM
128 MB
Prostor na disku
2.7 GB
Ostalo
priporočenega 256 MB RAM za večigralstvo

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP/ME/2000/98
Procesor
1.8 GHz Intel Pentium IV ali AMD Athlon
Grafična kartica
Nvidia GeForce 3 ali enakovreden Ati Radeon
Pomnilnik RAM
256 MB ali več
Prostor na disku
2.7 GB
Ostalo
priporočenega 256 MB RAM za večigralstvo

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: