Ocena igre Command & Conquer: Tiberian Dawn

Leta 1995 so pri Westwood Studios splavili prvo igro iz epske serije realnočasovnih iger Command & Conquer. Šlo je za eno izmed prvih realnočasovnih iger sploh, ki je ta novi žanr iger približala ljudstvu. Čeprav bo naslednje leto igra štela že 20 pomladi, ima še vedno najvišjo oceno v celotni seriji. In kako se je zdela meni?

Igranje in zgodba

Zgodba Command & Conquer se odvija na Zemlji, ki jo je pred časom okužila skrivnostna nezemeljska snov poimenovana Tiberium. Snov je dobila ime po reki Tiber, kjer so jo zaznali po padcu meteorita. Čeprav je Tiberium izjemno strupen za vsa živa bitja, je sposoben črpanja in kristalizacije dragocenih kovin iz zemlje, kar ga napravi izjemno zanimivega za kultiste imenovane Bratstvo Nod, ki jih vodi Kane (kot zanimivost priporočam ogled Svetega Pisma, 1Mz 4,16 :)). Z izkoriščanjem teh kristalov Bratstvo pridobi na moči in začne napadati pomembne tarče. Kot odgovor na Bratstvo, Združeni narodi pooblastijo Globalno iniciativo za zaščito (GDI), da začne s postopki proti Bratstvu. Tukaj pa v zgodbo vstopite vi kot igralec na eni ali drugi strani.

Igrate lahko dve kampanji: GDI in NOD v poljubnem vrstnem redu. Vsaka stran ima svoj nabor edinstvenih enot in zgradb, kar pomeni, da morate za vsako stran uporabiti drugo taktiko. NOD ima lahke in hitre enote, za zaščito baze uporablja topove, ki učinkovito zaščitijo pred tanki in laserske stolpe, ki so izjemno natančni in smrtonosni. Protipehotne enote se osredotočajo na ogenj in so sestavljene iz pešakov s plamenometalci in ognjenih tankov. Proti tankom se v ofenzivi lahko NOD bori le s pešaki z raketometalci in z orožji za zaščito baze, tanki so uporabni le v očitni številčni premoči. GDI ima večinoma počasnejše enote. Za zaščito baze uporabljajo protipehotne strojnice in stolpe z raketami, oboje je izjemno učinkovito proti pešakom, proti tankom pa ne. Protipehotne enote so pešaki z granatami. Proti tankom se odlično obnesejo srednji tanki in seveda izjemno počasni Mammoth tanki, ki pa se celo znajo regenerirati.

Enote so presenetljivo uravnotežene na obeh straneh in delajo škodo oz. prejemajo škodo v skladu s posebnimi pravili. Tako so recimo pešaki z raketometalci izjemno učinkoviti proti tankom, popolnoma pa odpovejo proti drugim pešakom. Tanki z lahkoto uničijo druga vozila, pešce pa le s težavo, razen če jih povozijo in tako naprej. Za učinkovito borbo v enoigralskem načinu boste zato morali dodobra naštudirati šibke in močne točke raznih enot ter vselej v boj voditi uravnoteženo mešanico svojih enot. Seveda, pri tem morate biti izjemno previdni, saj so enote občutljive tudi na prijateljski ogenj. Enota s plamenometalcem sredi horde pešakov kar kliče po hudem incidentu, zato tako nevarne enote vedno ločite od skupin.

Ni pa vse v neposrednem boju, saj so obema stranema na voljo inženirji sposobni zajema večine zgradb. Z gverilskim napadom na konstrukcijsko enoto lahko povsem onesposobite grajenje novih zgradb, če pa ob tem zavzamete še tovarno za predelavo Tiberiuma pa bodo sovragu kmalu pošel denar. Tiberium je namreč edina surovina, ki jo potrebujete za izgradnjo česarkoli. Določene napredne zgradbe omogočajo uporabo posebnih orožij, ki se počasi regenerirajo in lahko povzročijo hude izgube pri sovražniku. Na strani GDI imate tako na voljo ionski top ter raketni napad, na strani NOD pa atomsko bombo.

Misije so relativno težke in razdeljene v dve kategoriji. V eni začnete z bazo, ki omogoča pridobivanje kristalov in prosto grajenje enot, v drugi pa imate na voljo le omejen nabor enot s katerimi morate opraviti določeno nalogo. Oboje je enako zabavno, saj ima nasprotna stran vedno rahlo prednost, zato morate uporabiti precejšnjo mero taktike, da jo boste premagali. Umetna pamet je precej »pasja«, če se tako izrazim in agresivno napada, a ima nekaj očitnih lukenj, ki se jih da obrniti v svojo korist (več o tem med hrošči :). Največja težava igre so trmaste enote, ki občasno kot pot do cilja izberejo najnevarnejšo in se povrhu tega nočejo zaustaviti na ukaz, kar pogosto vodi v njihovo smrt ali uničenje.

Čeprav se igra odvija relativno počasi, saj lahko večino stvari delate le zaporedno (trenirate le eno enoto naenkrat ali gradite eno zgradbo naenkrat) pa jo lahko v meniju poljubno pospešite ali upočasnite, kar je izjemno uporabna zadeva. Pri pospešitvi seveda bodite previdni. Tiberium se sčasoma razpase, za pešake pa je zelo strupen, zato lahko ob nepazljivosti hitro povzročite smrt cele horde nič hudega slutečih vojakov, po drugi strani pa vam lahko umetna inteligenca zahrbtno uniči ali prevzame celotno bazo.

Grafična podoba in zvok

Čeprav je igra izjemno stara, ima retro pikslasti izgled, ki ga dandanes razni Indie razvijalci izjemno čislajo. Večina okolja je sicer statična, a vsebuje tudi nekatere animirane elemente kot so recimo drevesa, ki širijo Tiberium. Seveda, vse enote so animirane, ko nekaj delajo oz. streljajo, pešaki pa zganjajo norčije še med mirovanjem. Mape so barvite, a se tema vleče skozi celotno kampanjo. Tako boste GDI kampanjo igrali v Evropi, kar pomeni veliko trave, iglavce in reke, NOD kampanjo pa v Afriki, kar si razvijalci predstavljajo kot puščavo, redka drevesa in veliko skalovja.

Medtem ko se da vozila enostavno ločiti, pa je z določenimi pešaki druga zgodba. Inženirji in enote s plamenometalcem očitno odstopajo od drugih, za preostale pa vam ne preostane drugega kot pa, da jih razporedite v skupine že ob ustvaritvi. V boju vas lahko nezmožnost ločevanja vojakov z mitraljezom od tistih z raketami stane bitke, zato ne tvegajte.

Misije izbirate na karti sveta, ki seveda ustreza tisti iz devetdesetih. Nekatere izbire na karti omogočajo igranje različnih misij (izberete lahko tudi Slovenijo :), medtem ko druge naključno izberejo med možnostmi, ki so na voljo. Med misijami so video sekvence, ki so tako izrisane v 3D kot tudi igrane s pravimi igralci in slednje so pravzaprav tisto, kar loči serijo Command & Conquer od marsikatere druge realnočasovne igre. Kot zanimivost lahko napišem, da je profesionalni igralec le eden (legendarni Kane, ki ga igra Joseph D. Kucan), ostali pa so kar člani razvijalske ekipe.

Glasbena podlaga igre avtorja Franka Klepackega je fenomenalna, razprostira se vse od industrijskega metala pa do orkestrskih skladb. Igra ima vgrajen predvajalnik preko katerega lahko izberete poljubno skladbo, nastavite ponavljanje ali pa kroženje med skladbami. Tudi zvočna podlaga nasploh je solidna, moti pa ponavljanje zvokov enot ob premikih ali napadih.

Hrošči in namigi

Kako računalniku preprečiti ponovno grajenje zgradb?
Na mesto prej uničene zgradbe postavite pešaka in računalnik ne bo znal poiskati drugega mesta za gradnjo :)
Kako računalniku preprečiti zavzemanje zgradb z inženirji/preusmeriti zračne napade?
Verjeli ali ne, ampak računalnik inženirje vedno pošlje na najbolj severno zgradbo, kar pomeni, da tam zgradite ceneno stavbo (recimo SAM site, elektrarno) in inženirji bodo navalili nanjo. Enako velja tudi za zračne napade. Umetna pamet vedno sproži zračni napad na najbolj severno enoto. Izberite pešaka in ga pošljite na skrajni sever mape. Zračni napadi ga bodo ubili, ampak nič hudega, pošljite drugega. Stroški za te enote so zanemarljivi v primerjavi s škodo, ki jo lahko zračni napad naredi na vaši bazi. :)
Kako se rešiti pred agresivnimi napadi sovražnika?
Če okrog svojih (ali sovražnikovih :) zgradb postavite vreče s peskom (Sandbags) jih ta ne bo znal uničiti. Ker so vreče izjemno poceni, lahko pregradite celo mapo in sovražnika povsem izolirate :).
Denar mi pohaja, na pomoč!
Morda še niste opazili, ampak hiške v vasi je mogoče uničiti. V nekaterih (Cerkev) se občasno nahaja paket poln denarja, ki lahko povsem obrne potek igre. Druga možnost je, da najdete sovražnikove Tiberium silose in v bližino postavite inženirje. Zavzemite silos in ga prodajte (imejte domače zgrajene rezervne domače silose ali pa denar izgine) - umetna pamet bo na enakem mestu zgradila nov silos. Ponovite akcijo in plavali boste v denarju :).

Zaključek

Command & Conquer je odlična realnočasovna strategija, s težkimi misijami, odlično glasbeno podlago in retro pikslasto grafiko. Je izjemno dolga (krepko preko 20 ur) in s pomočjo ljubiteljskih popravkov deluje tudi na modernejših sistemih. Najboljše pa je, da je igra popolnoma brezplačna! Snemite si jo takoj zdaj! :)

Hitre tipke

X
razkropi izbrane enote (uporabno kot zaščita pred tanki, ki bi radi pomečkali pešake)
S
zaustavi karkoli izbrane enote počnejo (streljanje, hojo, itd.)
Ctrl + številka
ustvari skupino enot, ki jo izberete s pritiskom na številčno tipko
Alt + številka
preklopi pogled na oštevilčeno skupino enot
H
skoči na domačo bazo
Ctrl + klik
vsili napad na določeno točko (uporabno za obstreljevanje)
Alt + klik
vsili premik (uporabno za mečkanje pehote)

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows 95/98
Procesor
Pentium ali ekvivalenten AMD
Grafična kartica
grafična kartica z 1 MB pomnilnika (PCI ali novejša)
Pomnilnik RAM
8 MB (priporočeno 16 MB)
Prostor na disku
40 MB (900 MB za igranje brez CD-ja)

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Igranje na modernejših sistemih

Za igranje na modernejših sistemih:

  1. namestite neuradni popravek, različica 1.06
  2. v mapo z igro razširite grafično knjižnico za igranje na modernejših sistemih
  3. spremenite nastavitve igre z ureditvijo datoteke conquer.ini
  4. spremenite nastavitve igre z ureditvijo datoteke ddraw.ini

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: