Ocena igre Colin Mcrae: Dirt

Zgodovina razvijalskega studia Codemasters sega daleč nazaj v čase ZX spectrumov, igralcem na PC-ju pa so najbrž najbolj znani zaradi svojih dirkaških iger. Starejši igralci se bodo gotovo spomnili igre Micro Machines za DOS, nato pa sta tukaj še serija TOCA Touring Cars in serija Colin McRae Rally, ki je osredotočena na rally. Celotni različici CMR 2.0 in CMR 04 sem preigral, potem pa sem na to serijo kar malo pozabil. Spomini so se vrnili, ko na enem izmed CD-jev revij našel Demo za Colin McRae: Dirt, kasneje pa sem v trgovini za drobiž dobil škatelno različico Dirta. Ali so Codemastersove rally igre skozi leta napredovale ali pa jih je povozil čas?

Igranje in zgodba

Enoigralski način je razdeljen na karierni in prvenstveni način. V kariernem načinu počasi lezete po piramidi, v katero so razpostavljeni dogodki, tako da se udeležujete raznih dirk in v njih seveda dosežete vidno uvrstitev. Začnete z nekaj odklenjenimi dogodki (med enajstimi) na dnu, ki imajo po eno dirko, na vrhu pa vas čaka dogodek, ki vsebuje več dirk iz različnih kategorij. Ob vključitvi v dogodek si izberete težavnost, od katere je odvisna denarna nagrada ob uvrstitvi, ter vozilo, ki ga boste v dogodku uporabili (nekatera vozila so že odklenjena, druga pa boste morali odkleniti z denarjem, ki si ga prislužite).

Sedaj sledi meni, v katerem vam igra ponudi kopico informacij o dirki, možnost za popravilo in podrobno nastavljanje vozila ter tudi možnost preizkusne dirke. Statistične informacije o dirki, vozilih in njihovih nastavitvah so podane tako v obliki besedila kot tudi zvočnega posnetka ob pritisku tipke Shift. Informacije o dirki so se mi zdele zadostne, saj so prikazani zemljevid steze, dolžina, vreme, dvig, težavnost, površine in tudi rekord, po drugi strani pa so bile informacije o vozilih pomanjkljive. V meniju za izbor vozila so na voljo namreč le podatki o konjskih močeh na tono, navoru ter medosni razdalji, manjkata pa na primer podatek o masi in pospešku vozila.

Zdaj ko smo obdelali nevozen del pa se lahko posvetimo vrstam dirk in sami vožnji. Že iz imena igre, ki mu manjka "Rally" je jasno, da se Colin McRae: Dirt ne osredotoča le na rally. V igri boste našli naslednje vrste dogodkov:

Rally:
sami dirkate od točke A do točke B na progi, ki lahko vsebuje mešane vrste površin. Pri tem vas spremlja sovoznik, ki vam daje navodila za vožnjo. Cilj dirke je progo prevoziti v najkrajšem času.
Hillclimb:
dirka je zelo podobna rallyu, le da vas ne spremlja sovoznik. Poleg tega gre samo za vožnjo navkreber. Cilj dirke je progo prevoziti v najkrajšem času.
Crossover:
dva tekmovalca dirkata po notranji krožni progi, ki se mestoma prekriža. Proga je nastavljena tako, da je tekmovalca dirko začneta vzporedno (z zamikom točno pol proge), enako pa jo tudi končata. Sovoznika ni, zmaga tisti, ki prej prevozi krog. V prejšnjih različicah se je ta način imenoval Super Special Stage.
Rallycross:
dirkate po krožni notranji progi skupaj z več tekmovalci, zmaga tisti, ki prej prevozi določeno število krogov. Proga je sestavljena iz mešanih površin, vozite sami brez sovoznika.
Rally Raid:
dirkate po krožni zunanji progi skupaj z več tekmovalci, zmaga tisti, ki prej prevozi določeno število krogov. Vozite težja vozila, spremlja pa vas tudi sovoznik, zmaga pa seveda tisti, ki prej prevozi določeno število krogov.
CORR:
dirka je zelo podobna rallycrossu. Proga vsebuje veliko skokov in je brez asfalta. Vozite buggye in tovornjačke, sovoznika ni. Zmaga tisti, ki prej prevozi določeno število krogov.

Zgornji dogodki so razvrščeni po tem koliko sem v vožnji užival. Najbolj zabavni sta mi bila rally in hillclimb, ker so proge razgibane in odpuščajo napake. Pri crossover je treba biti previdnejši, ne tako velika napaka vas bo lahko stala zmage. Pri rallycrossu me je motilo to, da je na progi večje število avtomobilov, zadnji dve kategoriji pa mi sploh nista bili všeč, predvsem zaradi vozil, ki jih vozite.

Pri prvih štirih kategorijah vozite bolj ali manj predelane avtomobile, ki so hitri in okretni, zato je vožnja lahko izjemno dinamična. To še posebej velja za super avtomobile, ki imajo absurden navor in moč na tono. Resda se porazdelitev mase in njihova vodljivost razlikujete od avtomobila do avtomobila, ampak ko se enkrat navadiš, ti je vožnja v užitek. Pri zadnjih dveh kategorijah pa vozite tovornjake, terence in buggye, ki so počasni, neokretni in po kupčkih poskakujejo, da je veselje. Pri teh dveh kategorijah se mi je občasno zdelo, da se dirka vleče v nedogled, kar se pri prvih štirih kategorijah ni nikoli zgodilo.

Ne razumite me narobe, tudi vozni model avtomobilov ni popoln, motilo me je naslednje:

  • Zavore so bistveno premočne, v primerjavi z njimi izpade ročna prav smešno šibko. To pomeni, da se lahko pri praktično kakršnikoli hitrosti zaustavite v nerealno kratkem času.
  • Težišče avtomobilov je postavljeno prenizko, zato jih je praktično nemogoče obrniti.
  • Če z avtomobilom zletite iz ovinka dovolj globoko v okolico, bo avtomobil postavljen na progo brez vsake škode.

Marsikaj se da odpraviti s pomočjo modifikacij (poglejte med povezave), tisti najbolj zagriženi pa se bodo spreminjanja parametrov gotovo lotili sami. Poškodbeni model je kar všečen, ampak poškodbe so včasih malo čudno ovrednotene. Izlet med kamenje izven proge, ki bi po logiki moral uničiti tako podvozje kot tudi kolesa, včasih napravi minimalno škodo, po drugi strani pa bo včasih že mali trkec pri nizki hitrosti odtrgal kolo. Končno smo tudi doživeli, da avtomobila ne zaustavijo že mikro drevesca, ampak jih ta gladko povozi.

Umetna pamet se mi je večinoma zdela precej lahka. Igral sem na tipkovnici na težavnosti Pro Am in sem le občasno v crossoverju imel težave z zmagovanjem. Všečno je, da tudi umetna pamet dela napake, ampak včasih se je kak vodeč avtomobil obrnil na tak prisiljen način, da bi človek težko verjel, da to ni bil skriptiran dogodek.

Grafična podoba in zvok

Vizualno je Colin McRae: Dirt svetlobna leta pred predhodniki. Poleg jasnejših tekstur in večjega števila poligonov, zaradi katerih so ovinki, črte in ograje končno gladki in zaokroženi ter ne več lomljeni, so tukaj še fantastične sence in podrobno okoliško rastje. Igra je v določenih primerih celo tako naphana s posebnimi učinki, da je to že moteče. Moker asfalt je na primer fantastičen in občudovanja vreden, po drugi strani pa se makadamske proge tako bleščijo, da voznika skoraj oslepijo.

Tudi avtomobili so polni podrobnosti. Pločevina se ob štartu blešči, kaj kmalu pa jo prekrije prah. Ob trku na primer poči steklo, pločevina se zvije, avto pa pridobi morda še druge, očesom nevidne poškodbe, ki vplivajo na vožnjo. Iz poškodovanih avtomobilov se kadi, obupno ropotajo, pozna pa se tudi na zvoku, ki ga oddaja motor. Zvočna plat igre (izvzemši glasbeno podlago v meniju) je odlična, seveda pa imejte v mislih, da sem igral s slušalkami in ne z 5.1 sistemom. Posebej hvalevredna je kamera znotraj avtomobilov, ki prikazuje armaturno ploščo s polnimi podrobnostmi, volan, ter roke voznika, ki ga suče in seveda tudi menja. Takšen pogled so gotovo mokre sanje vsakega lastnika volana.

Ob vsem tem blišču pa so Codemastersi pozabili na optimizacijo. Pogon je namreč obupno optimiziran, poln padcev števila sličic na sekundo in občasno celo pade v neskončno zanko, kar pomeni, da ga morate prisilno ubiti. Tipično konzolsko je nalaganje in shranjevanje nastavitev ter shranjenih iger, ki traja celo večnost in je prisotno za skoraj vsako stvar, ki jo narediš. Kupiš avtomobil: igra shranjuje pet sekund, hočeš nazaj v meni: igra shranjuje pet sekund, hočeš nazaj v dirko, igra nalaga pet sekund, itd. Glede na to, da so shranjene igre velike par kilobajtov, je to popolnoma nesprejemljivo, sploh v času večjedrnih procesorjev in SSD-jev. Hecno je, da so pozabili vgraditi shranjevanje tja, kjer bi ga resnično potrebovali in sicer ni mogoče shraniti posnetkov voženj. Manjka tudi duhec (način ghost), ki sem ga v prejšnjih različicah koristil za izpopolnjevanje časov. Šlamparija brez primere.

Hrošči

Zaključek

Colin McRae: Dirt ima kar nekaj pomanjkljivosti, ampak je še vseeno izjemno zabaven za voziti, še posebej v načinu pogleda skozi oči voznika. V kariernem načinu boste preživeli 15 ur, za preostala dva enoigralska načina pa skupno dodajte še enkrat toliko. Če boste kupili škatelno različico, namestite popravek 1.2.2, ki odstrani potrebo po zaščiti StarForce, ter ročno odstranite StarForce iz sistema.

Hitre tipke

F1
spremeni kamero
End
pogled v vzvratno ogledalo
S
menjaj gor
X
menjaj dol
Shift
sproži govorca

Sistemske zahteve

Minimalne

Operacijski sistem
Windows XP
Procesor
Pentium 4 @ 3.0GHz ali Athlon 64 3000+
Grafična kartica
DirectX 9.0c združljiva grafična kartica: GeForce 6800 / Radeon X1300
Pomnilnik RAM
1 GB
Prostor na disku
12.5 GB

Priporočene

Operacijski sistem
Windows XP/Vista
Procesor
Intel Core 2 Duo @ 2.66Ghz ali Athlon X2 3800+
Grafična kartica
DirectX 9.0c združljiva grafična kartica: GeForce 8800 ali Radeon X1950
Pomnilnik RAM
2 GB
Prostor na disku
12.5 GB

Preigrano na

Operacijski sistem
Windows 7 SP1 64-bit
Procesor
Intel i3 2120 3.3 GHz
Grafična kartica
AMD Radeon HD 7750 1 GB
Pomnilnik RAM
4 GB

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: