Klasični meni Start za Windows 8 ali 8.1

Z izidom Windows 8 se je Microsoft odločil, da bodo po 20 letih popolnoma prenovili izgled operacijskega sistema Windows. V želji, da bi poenotili izgled na tablicah, telefonih, računalniku in konzolah, so se odločili, da bodo vmesnik na računalnikih prilagodili za dotik. Odstranili so meni Start ter dodali vmesnik Metro s kupom za dotik prilagojenih programov.

Windows 8.1: privzeti meni Start
Windows 8.1: privzeti meni Start.

Seveda je taka zasnova zasluženo naletela na buren odziv in prodaja Windows 8 je bila sramotno slaba. Kasneje so želeli z brezplačnim servisnim paketom (ki so ga hinavsko poimenovali Windows 8.1) zadevo omiliti, a to še zdaleč ni bila uporabniška izkušnja iz Windows 7. V tem vodniku vam bom predstavil možnost kako brezplačno povrniti klasični meni Start.

Potrebovali boste brezplačno orodje imenovano Classic Shell, ki zna poleg povrnitve menija prilagoditi tudi Raziskovalec in Internet Explorer. Prejmite ga z uradne strani in namestite. Takoj po namestitvi bo nov meni Start že vklopljen.

Windows 8.1: klasični meni Start
Windows 8.1: klasični meni Start.

Za marsikoga bo s tem zadeva že zaključena, a predlagam vam, da prilagodite nekatere nastavitve. V ta namen kliknite z desno na ikono menija Start in izberite Nastavitve (Settings). Odprl se vam bo vmesnik programa Classic Shell. V prvem zavihku lahko nastavite izgled menija in tudi gumb po meri:

Classic Shell: izbira izgleda menija
Classic Shell: izbira izgleda menija.

Dodatne gumbe lahko prejmete z uradnega foruma programa. V drugem zavihku priporočam, da obkljukate možnost Skip Metro Screen:

Classic Shell: preskok vmesnika Metro
Classic Shell: preskok vmesnika Metro.

Ob prijavi boste tako takoj ugledali namizje. V tretjem zavihku boste imeli na voljo izbor teme menija Start:

Classic Shell: izbor teme
Classic Shell: izbor teme.

Privzeto so nameščene le določene teme, več jih lahko prejmete z uradnega foruma programa. Osnovno nastavljanje je s tem končano. Za zahtevnejše uporabnike je na voljo gumb Show all settings, ki prikaže naprednejše nastavitve.


Zadnja sprememba: | Deli na: