MP3 predvajalnik Sony D-NE270

Potem ko je stari SoundX MP3 predvajalnik dokončno odšel v večna lovišča, je bil čas za novega. Že pri izbiri sem naletel na ogromne težave. Preizkusi za tovrstne MP3 predvajalnike so hudo redki, saj so ljudje navalili na predvajalnike s pomnilnikom Flash in predvajalnike s trdem diskom (iPod). Ubrati sem moral drugo strategijo. Začel sem brskati med izdelki znane znamke Sony, ker namreč nisem hotel nič eksperimentirati (eksperiment s SoundX je bil katastrofa!). Bistveni so mi bili: cena do 25.000 tolarjev, vzdržljivost baterije in zaščita proti tresljajem.

Oči so se mi ustavile na predvajalniku za nekaj več kot 15.000 tolarjev imenovanem Sony D-NE270. Za svojo ceno je ponujal ogromno. Spet sem pri preverjanju specifikacij naletel na težave, saj izdelka nikakor nisem našel na Sony-evi strani, nemogoče pa je bilo tudi najti kaki resen test: v bistvu ga nisem našel. Šele po rovarjenju po bolgarskih, ruskih, litvanskih in francoskih straneh sem nekako sestavil seznam zmožnosti:

trajanje baterije:
do neverjetnih 85 ur pri predvajanju ATRAC posnetkov, 65 ur pri predvajanju MP3jev, do 50 ur pri predvajanju zvočnih CD-jev
masa:
177 g
mere š/v/d:
135,8 x 30,7 x 135,8 mm
blaženje tresljajev:
G-PROTECTION, G-PRO 1 in G-PRO 2
podprti formati:
glasbeni CD-ji, datoteke ATRAC3plus/ATRAC3, datoteke MP3
prepozna:
oznake ID3, CD-TEXT, CD-je ISO 9660 level 1/2 in Joliet
dodatno:
AVLS zaščita sluha

Torej, da preverim neverjetne specifikacije sem predvajalnik temeljito preizkusil. Začel sem s skakanjem naokoli po hodniku. G-PROTECTION (ves čas sem imel vklopljen osnovni G-PRO 1) je delovala superiorno, saj nisem opazil preskakovanja ali napak med predvajanjem. Sledil je še težji preizkus blaženja tresljajev in sicer tek čez drn in strn. Čeprav je bil podvržen hudim tresljajem, o kakem preskakovanju ni bilo niti duha ne sluha. Na zadnji strani ima tudi tipko Hold, ki zaklene dostop do tipk in tako prepreči nehoteno pritiskanje gumbov med nošenjem.

Nato sem preizkusil branje različno poimenovanih datotek MP3. Šumnikov in drugih ne ASCII znakov sicer ne prikaže, ampak to mu ne prepreči branja datoteke. Malo večje težave so pri razbiranju oznak ID3. Nujno morate namreč izbrati pravo kodiranje (ISO-8859-1) ali pa boste na zaslonu videli le črtice. Nobenih težav mu ne povzroča tudi malo večja globina map, saj podpira globino do 8 podmap. Zadnji preizkus branja informacij je bil preko predvajanja albuma Steal this album od System of a Down. Zanimalo me je, če res prepozna podatke CD-TEXT in tudi tu me ni razočaral.

Sledil je preizkus v avtomobilu: priklopil sem ga na kasetni avtoradio preko pretvornika. G-PROTECTION je seveda odlično prebrodil vse tresljaje na še tako luknjasti cesti. Menjavanje map med vožnjo (sicer tega ne priporočam) je minilo brez, da bi gledal na predvajalnik, saj so tipke odlično razporejene. Za menjavo se da uporabiti kombinacijo dveh tipk, ki ju težko zgrešite.

Na koncu pa še preizkus zmogljivosti strojne opreme. Priložene slušalke se dobro prilegajo v uho in so za razliko od slušalk za 1000 SIT prav udobne za nositi. Audiofili bodo seveda posegli po boljših, a zame popolnoma zadostujejo. Preizkusil sem seveda tudi varčnost predvajalnika in se s pomočjo polnilnih baterij približal 60 uram, kar je za tak predvajalnik občudovanja vredno.


Zadnja sprememba: | Deli na:

Ocena

  • + blaženje tresljajev
  • + varčnost
  • + enostavno upravljanje
  • + prebavi skoraj vse
  • + zaščita sluha
  • + priložene slušalke
  • - težave s kodiranjem ID3

Slike predvajalnika

Slika Sony D-NE270 - odprtega
Slika Sony D-NE270 - zaprtega