Kako učinkovito očistiti tipkovnico?

Tipkovnica je ena izmed najbolj uporabljanih vnosnih enot v računalniku. Sam jo uporabljam zagotovo precej pogosteje kot miško, saj sem namreč eden izmed tistih, ki imajo raje konzolo kot klikanje. Ker je torej najbolj uporabljana, je posledično tudi najbolj umazana. Zgrozili se bi, če bi naredili biološko analizo tipk: bakterij je na njih zagotovo več kot na WC školjki. Včasih je zato pametno tipkovnico pobrisati, ampak brisanje po vrhu je bolj jalovo početje. Pravo umazanijo skriva notranjost tipkovnice!

Če ste eden izmed tistih, ki imate ob računalniku ob vsaki priložnosti postavljen bife in se radi bašete med brskanjem po internetu, če tipkovnico uporabljate zelo pogosto ali pa ob njej počnete dvomljive stvari (khm ...) potem je ta vodnik idealen za vas. Nekomu, ki tipkovnico pogleda vsake kvatre enkrat, se tako temeljito čiščenje ne izplača.

Kaj potrebujete

  • umazano tipkovnico :)
  • izvijač
  • čim tanjšo mokro krpo
  • posodo z vodo, v kateri je ne preveč agresivno čistilo
  • dve enako debeli knjigi, z ne nujno enako vsebino! :)
  • dober želodec
  • dovolj časa

Razstavljanje

Če imate vse zgoraj našteto, se lahko lotimo dela. Dober želodec ni šala! Ne boste mogli verjeti kaj vse se nabere, če tipkovnico v par letih še niste nikoli očistili.

Tipkovnico je med delom priporočljivo izklopiti iz računalnika. Tako se boste izognili številnim neprijetnostim in boste hkrati bolj mobilni.

Slikanje tipkovnice

Če imate digitalni fotoaparat bi bilo sedaj pametno poslikati kako tipkovnica izgleda od spredaj. Pa ne zato, da boste lahko kasneje primerjali »prej« in »kasneje«, ampak, da boste laže ponovno namestili tipke. Če fotoaparata nimate pri roki, lahko v odseku Sestavljanje najdete sliko standardne tipkovnice.

Odstranjevanje vijakov

Z izvijačem odstranite vse vijake na zadnji strani tipkovnice. Shranjujte jih na tako mesto, da jih med delom ne boste mogli zgubiti, da vam ne bodo padli na tla ali pa se prijeli na oblačila in odromali kam drugam. Najpametneje jih je dati v kozarec. Ta se lahko kasneje umije, vijaki pa tudi niso strupeni. Pazite le, da jih ne bo kdo spil! :)

Odstranjevanje kontaktne folije

Tipkovnici sedaj odstranite spodnjo ploščo, da se razkrije prva plast: večplastna kontaktna folija. Nekatere folije so pritrjene z posebnim držalom kot je to prikazano na sliki:

Posebno držalo

Odstranite ga, shranite v kozarec z vijaki in se lotite folije. Ta ima več plasti, ki pa včasih niso zlepljene! Pazite, da boste ohranili njihov vrstni red! Folijo je treba le otresti ali pa počistiti z roko. Z njo ravnajte nežno, saj se lahko strga in tipkovnica bo postala neuporabna.

Odstranjevanje membrane

Sedaj je na vrsti naslednja plast. Pred vami se bo odkrila ena izmed naslednjih možnosti. Če imate nesrečo, boste videli nekaj takega:

Težko sestavljiva tipkovnica

Tako tipkovnico je kasneje izredno težko sestaviti, imeti morate dosti živcev, da vse gumijaste gumbke postavite na svojo mesto, ponavadi pa se, ko ste že končali, vse podre. Vsakega gumijastega gumbka posebej seveda nima smisla prati, ponavadi pa tako ali tako sploh niso umazani, ker umazanija pade skoznje. Zložite jih v posodo. Nekateri gumbki so morda drugačne barve: tu je guma odpornejša in trpežnejša. Ponavadi se nahajajo tam, kjer so večje tipke kot npr. Return, Preslednica, Shift in Caps Lock. Bodite pozorni na to, da jih kasneje postavite na pravo mesto!

Druga možnost je, da gre za zvezno membransko plast:

Zvezna membrana

To je precej laže očistiti. Ker gre za gumijasto snov, jo sperite pod tekočo vodo. Potem ko ste jo sprali jo obesite nekam, da se dobro posuši.

Čiščenje trdnega dela tipkovnice

Medtem ko se membrana suši, pripravite posodo z vodo in vanjo vmešajte blag detergent. Če boste uporabili preveč agresivnega, se lahko zgodi, da se bodo izbrisale črke na tipkah, poškodovalo pa vam bo tudi roke. Najprej plastični del tipkovnice temeljito stresite, da se znebite največje nesnage. Nato pa imate na voljo dva načina. Obrnite plastični del tipkovnice tako, da bodo tipke obrnjene proč od vas. Postavite ga nad posodo z vodo in tipke enostavno stiskajte, da bodo popadale v vodo:

Tipke

Drugi način je, da uporabite izvijač. Postavite ga pod tipko kot je prikazano na sliki in z občutkom pritisnite navzgor. Silakom to delo odsvetujem, saj bodo hitro kaj polomili. Imejte v mislih, da lahko tipke odletijo daleč, zato tega ne počnite na balkonu! Na sliki odstranjujem tipko G:

Odstranjevanje tipke G

Čiščenje zgornjega ogrodja

Ogrodje bi sedaj moralo izgledati nekako tako:

Čiščenje vmesnih prostorov

Moja tipkovnica je umazana iz predstavitvenih razlogov, da se lahko pripravite na to kar boste videli v vašem primeru :)

Pripravite tanko vlažno krpo ali papir, da boste očistili vmesne prostore. Papir je slabši, saj se rad cefra. Krpo lahko ovijete okrog izvijača, da boste laže čistili, vendar pazite, da je ne preluknjate!

Sestavljanje

Ko se zadeve posušijo, bo nastopil čas, da pričnemo s sestavljanjem. Posoda z vodo v kateri so tipke verjetno izgleda nagnusno:

Nagnusna voda

Vodo seveda odlijte (priporočam v WC školjko) pri tem pa bodite pozorni, da ne splaknete katere izmed tipk :).

Tipke

Priporočam, da pobrišete vsako tipko posebej, saj bo tako učinek čiščenja največji. Zadeva je zamudna (tipk je čez 100!), ampak se splača. Odlagajte jih na kupček ali pa jih kar neposredno vstavljajte v tipkovnico.

Če si slike prej niste posneli, ste v kaši, odločil sem se, da namreč slike tipkovnice ne bom objavil, ha ha ha (ne, saj ne :)

Slovenska tipkovnica

Večino tipk ne morete postaviti napačno, najbolj kritične so najbrž številke. Bodite pozorni na to, da imajo skrajno desne številke narisane puščice (2,4,6,8) ali besedilo (1,3,7,9). Pet pa ima ponavadi piko, ki se jo da otipati. Tipke s številkami v levi vrstici pa imajo poleg številke, vsaj še dva znaka. Tudi če zgrešite, lahko napako kasneje še vedno popravite z izvijačem.

S preslednico je, kot je že bilo rečeno, križ. Žičko, ki ji povečuje obstojnost, je namreč treba spraviti v za to namenjen prostor:

Vstavljanje preslednice

Taktik je verjetno več. Sam pogosto žičko vzamem iz ogrodja, jo vstavim v tipko in nato vse skupaj pritisnem na tipkovnico.

Sestavljena guma in folija

Če imate gumo v enem kosu, najprej položite folijo na zadnjo stran tipkovnice (tisto z vijaki). Bodite pozorni na pravilno usmerjenost in da so plasti poravnane. Ponavadi so v njej luknje, ki onemogočajo, da bi jo napačno postavili.

Postavitev folije

Če ste med razstavljanjem odvijačili držalo, ga ne pozabite pritrditi. Sedaj na folijo postavite suho gumo in zgornje ogrodje s tipkami.

Gumijasti gumbki in folija

Če gume nimate v enem kosu, začnite najprej z ogrodjem s tipkami. Obrnite ga tako, da gledajo tipke stran od vas in postavite na dve knjigi (da so tipke sproščene in ne pritisnjene!). Pazljivo vstavljajte gumbke v za to namenjena mesta (gumbki drugačne barve pridejo v večje tipke!) in šele nato pazljivo pričvrstite folijo. Na koncu dodajte še zadnjo plast.

Kabel

Ne pozabite ustrezno zviti kabla in ga pričvrstiti. Nekateri kabli imajo posebne obročke, ki jih lahko nataknete na plastiko in preprečujejo, da bi se kabel iztrgal iz tipkovnice.

Vijačenje

Vse kar vam preostane, je še to, da privijete vijake na svojo mesto. Pri tem bodite nežni, saj lahko pregrobo ravnanje uniči navoj in vijak ne bo prijel več.

Zaključek

Očiščeno tipkovnico le še priklopite na računalnik in jo preizkusite v programu za urejanje besedil. Če kakšna tipka ni pravilno postavljena, jo lahko brez težav z izvijačem postavite na pravo mesto. Ena izmed zgornjih slik prikazuje postopek. Za zaključek prilagam še sliko, ki nazorno prikazuje kaj se zgodi, če tipkovnico sušiš s fenom:

Uničena tipkovnica

Mislim, da komentar ni potreben. Če pa kdo vseeno ne vidi poante, naj si podrobneje ogleda barvo plastike.


Zadnja sprememba: | Deli na: