Hekanje MP3 predvajalnika S1 MP3

Zadnjič sem se dolgočasil in pogled mi je obstal na mojem Flash MP3 predvajalniku. Dobil sem ga od Gorenja kot darilo in je kar zanimiva reč. Ima pa majhne lepotne napake:

  1. ne zazna MP3 datotek, če so v kaki podmapi neke mape - precej huda napaka
  2. na voljo ni slovenščine
  3. baterija zdrži zelo malo, najbrž zaradi požrešnega zaslona.

Iz teh razlogov sem nameraval posodobiti strojno programsko opremo (firmware), če bi slučajno obstajala kakšna novejša različica. Najprej sem namestil orodja iz priloženega CD-ja in zagnal orodje MP3 Player Update Tool:

Orodje za posodabljanje strojne programske opreme
Orodje za posodabljanje strojne programske opreme.

Program mi je odkril dva pomembna podatka. Prvi podatek je Device name (ime naprave) in drugi Version (različica). Odprl sem iskalnik in vpisal podatke S1 MP3 Player. Izvrglo mi je stran http://www.s1mp3.org/ in zabava se je pričela ;).

Orodja, ki jih potrebujete

Pridobivanje strojne programske opreme iz predvajalnika

Ker sem opazil, da je moja različica strojne programske opreme že najnovejša, sem se namesto prejema iz interneta odločil, da jo pridobim kar iz predvajalnika (upoštevajte rek: »Ne popravljaj, če ni pokvarjeno!«). V ta namen sem zagnal ukazno vrstico CMD (Meni Start » Zaženi » cmd) in se prebil do mape v kateri se je nahajalo orodje S1fwx - s1mp3 player firmware extractor commandline tool. Sicer ima orodje v namestitveni mapi priložene paketne datoteke za poenostavljanje nekaterih stvari, ampak še vseeno imam raje nadzor nad programom. Vpisal sem:

s1fwx f firmware.bin

Program mi je shranil strojno programsko opremo iz predvajalnika MP3 na disk v datoteko firmware.bin. Naredil sem še varnostno kopijo in sedaj sem lahko pričel z nastavljanjem parametrov.

Spreminjanje nekaterih nastavitev

Sedaj sem pognal S1mod - Fw modifier, da bi nastavil določene parametre. Najprej je seveda treba naložiti strojno programsko opremo, ki ste jo prej pridobili, nato se pa lahko spreminjanje prične.

Orodje za spreminjanje strojne programske opreme
Orodje za spreminjanje strojne programske opreme.

Kot opazite lahko nastavite cel kup reči, vendar bi priporočal, da pustite določene parametre na miru. Predvsem Type of battery select (izberite vrsto baterijo), in vse kar se tiče proizvajalca (če bi slučajno pozabili od kod ste dobili orodja in strojno programsko opremo). Menu language selecting (izbor jezika menija) si obvezno nastavite na English, da se ne boste mrcvarili s kitajskim jezikom, ko boste MP3 player na sveže zagnali. Tudi The directory selecting of logo's BMP file pustite na miru, za urejanje bomo uporabili druga orodja. Kliknite Apply, da uvedete spremembe in zaprite program.

Spreminjanje virov predvajalnika (resources)

Sedaj pride na vrsto najslajša zadeva. Neposredno spreminjanje virov MP3 predvajalnika. V ta namen odprite S1res in naložite shranjeno strojno programsko opremo:

Spreminjanje virov MP3 predvajalnika
Spreminjanje virov MP3 predvajalnika.

Urejevalnik virov je neverjetno močno orodje. Neposredno lahko urejate nekatere slike, besedilne nize in podobno. Področja, ki sem jih spreminjal:

BYE.RES
zaslon, ki se prikaže ob ugašanju MP3 predvajalnika
LOGO.RES
zaslon, ki se pokaže ob prižiganju MP3 predvajalnika
UI30.RES
ikone in jeziki

Če želite lahko slike urejate neposredno, lahko pa jih najprej uredite v slikarju in nato uvozite (oglejte si spodnja navodila).

Prevajanje MP3 predvajalnika v slovenščino

Da bi predvajalnik prevedli v slovenščino morate najprej najti nize, ki vsebujejo menije. Pri meni so se nahajali v UI30.RES -> mstring. Drugega jezika se nisem lotil dodajati, ampak sem enostavno vzel en odvečen jezik (španščino) in namesto španskih besed povsod napisal slovenski prevod. Precej enostavno. Šumnikov in drugih posebnih znakov sem se raje izogibal, saj ni nujno, da jih predvajalnik prebavi. Pri prevajanju sem pazil še, da je bilo število znakov v slovenskem nizu manjše ali enako številu znakov v španskemu prevodu. Nato sem še poiskal meni za izbiro jezika in tam, kjer je bil angleški niz Spanish vse podnize preuredil v Slovenski, da bi se znašel, če bi slučajno izbral kot jezik kitajščino. Prevajanje MP3 predvajalnika se je tako zaključilo ;).

Prevajanje MP3 predvajalnika
Prevajanje MP3 predvajalnika.

Spreminjanje videza grafičnega vmesnika

Za spreminjanje slik lahko neposredno uporabite orodje za spreminjanje virov ali pa kar slikarja. Najlažja možnost je, da izberete sliko, ki bi jo radi spremenili in v orodju za spreminjanje virov kliknete Export (izvozi). Sliko shranite nekam na disk in odprite v slikarju (Meni start » Zaženi » mspaint). Pod View -> Zoom izberite Custom in si nastavite poljubno približanje. Višja kot je stopnja približanja lažje je delati s slikami. Sedaj lahko pritisnete še Ctrl+G, da se vam pokaže mreža.

Uporabljate lahko le dve barvi in sicer črno in belo, saj je tudi zaslon enobarven. Drugih barv predvajalnik ne bo prebavil.

Izberite črno-belo
Izberite črno-belo.

Za lažje pozicioniranje uporabljajte radirko oz. čopič. Spreminjajte njuno velikost in dobili boste grobo merilo koliko je kaj oddaljeno od roba.

Uporabljajte čopič za pozicioniranje
Uporabljajte čopič za pozicioniranje.

Ko s urejanjem končate, sliko shranite in preko orodja za spreminjanje virov izberite Import.

Uveljavljanje sprememb na predvajalniku

Ko z orodjem za spreminjanje virov končate delo, zadevo shranite. Če izvrže napako, da je podatkov preveč in da jih nekaj ne bo shranjenih, lahko zadevo prezrete ali pa se znova podate v orodje ter napako odpravite. Sedaj zaženite MP3 Player update tool, izberite spremenjeno strojno programsko opremo in pritisnite begin upgrading. Če vam orodje izvrže sporočilo o napaki morate strojno programsko opremo najprej popraviti. Zato uporabite zgoraj omenjen S1fwx in v ukazno vrstico vpišite:

s1fwx r firmware.bin

To bi moralo popraviti strojno programsko opremo, da bo tudi uveljavljanje sprememb uspešno. Če gre karkoli narobe lahko izvirno strojno programsko opremo še vedno obnovite (pod pogojem, da ste upoštevali moje korake!).

Rezultat

Sam sem prilagodil jezik, ime predvajalnika, zagonski logotip, kazatelj napredka ter stanje napolnjenosti baterije.

Zagonski logotip
Vrstica napredka
Ime MP3 predvajalnika v Windows XP

Zadnja sprememba: | Deli na: