Zakaj je Internet Explorer 6 zastarel?

Internet Explorer 6 je bil zagotovo najbolj priljubljen brskalnik vseh časov. Prišel je namreč prednameščen na operacijskem sistemu Windows XP, ki je za časa pisanja članka še vedno daleč najbolj uporabljan namizni operacijski sistem. Dovolj zgovorne so spodnje slike. Prvi dve predstavljata najbolj priljubljene operacijske sisteme in brskalnike v juliju 2008, drugi dve pa najbolj priljubljene operacijske sisteme in brskalnike julija 2009.

Najbolj priljubljeni operacijski sistemi - julij 2008
Najbolj priljubljeni operacijski sistemi - julij 2008.
Najbolj priljubljeni brskalniki - julij 2008
Najbolj priljubljeni brskalniki - julij 2008.
Najbolj priljubljeni operacijski sistemi - julij 2009
Najbolj priljubljeni operacijski sistemi - julij 2009.
Najbolj priljubljeni brskalniki - julij 2009
Najbolj priljubljeni brskalniki - julij 2009.

Iz slik je jasno razvidno, da sta Internet Explorer 6 in Windows XP še vedno čvrsto zasidrana, še posebej slednji, ki že 8 let dominira na področju namiznih operacijskih sistemov. Podatki so bili prenešeni iz podatkov ponudnika statistike za številne spletno stran: StatCounter, vključene pa so bile strani, ki mesečno presegajo 5 milijard ogledov!

Zakaj ljudje še vedno uporabljajo Internet Explorer 6?

Windows XP je priljubljen iz številnih razlogov (o tem kdaj drugič), zakaj pa še vedno toliko ljudi uporablja Internet Explorer 6? Nekaj odgovorov se ponuja kar samih.

Internet Explorer 6 je tesno vgrajen v Windows XP

Windows XP, ki je še vedno najbolj razširjeni namizni operacijski sistem, se namesti z vključenim Internet Explorerjem 6. Mnogi uporabniki zato ne iščejo alternativ in uporabljajo Internet Explorer 6, ne vedoč, da se s tem izpostavljajo številnim nevarnostnim s spleta.

V Internet Explorerju 6 zagotovo delajo vse spletne strani

Do pred kratkim je morda veljalo, da v Internet Explorerju 6 zagotovo delajo vse spletne strani, ampak kmalu ne bo več. Prihajajo namreč novi spletni standardi poleg tega pa se je oblikovanje s pomočjo slogovnih predlog (CSS) močno razmahnilo. Ker je podpora slogovnim predlogam v Internet Explorerju 6 zelo slaba, morajo razvijalci posebej prilagajati strani, ampak marsikdo tega noče početi več. Izdelovalci spletnih strani so siti prilagajanja spletnih strani za Internet Explorer 6 (več o tem v nadaljevanju) in podpora bo kmalu usahnila. Za največji šok so zagotovo poskrbeli pri spletnih velikanih kot so Facebook, Youtube, Twitter in Digg, saj je v javnost pricurljala novica, da Internet Explorerja 6 ne bodo podpirali več. Dokaz, da to drži, si lahko ogledate na spodnji sliki.

Youtube opozorilo o zastarelosti IE 6
Youtube opozorilo o zastarelosti Internet Explorerja 6.

Nadgradnja ni mogoča

Obiskovalci spletnih strani, ki uporabljajo računalnike, na katerih je pravica nameščanja nove programske opreme omejena (podjetja, knjižnice, kiber-kavarne ...), so odvisni od dobre volje skrbnikov, da jim namestijo novejšo različico brskalnika ali alternativo, zato nadgradnja ali uporaba drugega brskalnika pogosto ni mogoča.

Ljudje ne marajo spremememb

Predvsem starejši obiskovalci spleta se s težavo prilagodijo spremembam. Tako bodo nekomu že premešane ikone na namizju predstavljale težavo, kaj šele nov izgled brskalnika. Strah pred spremembami je seveda odveč. Prilagoditev na nov brskalnik ne bi smela biti težavna, saj imajo praktično vsi podoben izgled.

Zakaj je Internet Explorer 6 slab brskalnik?

Razlogov za uporabo brskalnika Internet Explorer 6 je še več, vendar vas ne bi rad utrujal s tem. Raje bom nadaljeval z razlogi zakaj je Internet Explorer 6 bolje pozabiti.

Dovzetnost za viruse in druge škodljive programe

V 8 letih odkar je izšel Internet Explorer 6 so odkrili številne varnostne luknje. Ker je tako tesno vgrajen v sistem, lahko preko njega spletne strani pridobijo dostop do vašega računalnika in vam prevzamejo sistem, ukradejo občutljive podatke, manipulirajo s podatki in še marsikaj drugega.

Secunia - varnostne luknje v IE 6
Varnostne luknje v Internet Explorerju 6.

Številne luknje je Microsoft zakrpal s popravki, ki so se pojavili na Windows Update. Žalostna resnica je, da je ogromno število namestitev Windows XP piratskih, ti uporabniki pa imajo večinoma izklopljen Windows Update kar pomeni le eno: ranljivosti niso bile odpravljene. Če na sistemu nimate nameščen vsaj Service Pack 3, se z uporabo Internet Explorerja 6 spuščate v resno nevarnost vsakič ko brskate po spletu - kot bi se igrali z tempirano bombo!

Internet Explorer pa ni dovzeten le za napade spletnih strani ampak tudi za številno vohunsko programsko opremo (t.i. spyware), ki ga neprevidni uporabniki kljub protivirusnem programu, namestijo s klikom, ali pa včasih že z obiskom spletne strani.

Ne podpira spletnih standardov

Razvoj naprednejših spletnih strani, ki so združljive z Internet Explorerjem 6, je že od nekdaj bil za razvijalce prava nočna mora. Spominjam se koliko živcev sem izgubil, ker se kaka stran v Internet Explorerju 6 ni pokazala pravilno, še več živcev pa, ko zadeva ni delala niti kljub številnim združljivostnim trikom. V tistih časih, bi razvijalcem brskalnika najraje eno primazal, saj so izdali katastrofo, ki se težko imenuje brskalnik. Žal so obiskovalci kralji in tako sem moral več let ostati na tabelah in sem zato zanemarjal pozicioniranje s CSS, stran pa je postajala z vsakim dnem bolj zastarela.

Podobne situacije so tudi drugje. Zaradi prilagajanja Internet Explorerju 6 so tudi drugi razvijalci morali prestajati križe in težave. Na spletu je cele horde objav po forumih in novičarskih skupinah, kjer sprašujejo v zvezi s težavami v zvezi z brskalnikom Internet Explorer 6. Če iščete po spletu z ključno besedo IE6 CSS issues dobite osupljivih 40 milijonov zadetkov!. Splet je preplavljen s CSS združljivostnimi triki, ki pa so le potuha nesposobnežem, ki so napravili Internet Explorer 6.

Zaradi dodatnih prilagoditev, ki so potrebne za Internet Explorer 6 je dražji tudi razvoj spletnih strani.

Zastarel izgled in funkcionalnost

V začetkih Internet Explorerja 6 se še uporaba zavihkov ni razmahnila, zato jih logično ne podpira. Strani lahko odprete le v novem oknu ali pa v istem oknu. Zadeva je zelo nepraktična, saj imate kmalu več zavihkov v opravilni vrstici, ki skrčijo prostor namenjen drugim programom. Prav tako je otežkočeno preklapljanje med programi, saj imate mednje pomešanih cel kup Internet Explorer 6 oken. Zavihki so korak naprej v spletu, saj jih podpirajo vsi razširjeni moderni brskalniki, tudi Internet Explorer 7 in 8.

Moderni brskalniki prav tako namesto nadležnega Content Blockinga (Blokiranje vsebine, na sliki spodaj), uporabljajo bolj prefinjene prijeme, ki so prijazni tako do razvijalca kot tudi do uporabnika, pri tem pa poskrbijo za učinkovito zaščito.

Blokiranje vsebine v Internet Explorer 6
Blokiranje vsebine v Internet Explorerju 6.

Moderni brskalniki imajo vgrajeno tudi priročno iskalno polje, ki omogoča iskanje, brez da bi odpirali spletno stran iskalnika.

Ne podpira novih tehnologij

Ravno zaradi še vedno številnih uporabnikov Internet Explorerja 6, se razvoj spletnih strani premika po polževo. Namesto, da bi že zdavnaj vsaka stran bila oblikovana s pomočjo CSS, omogočala bogato interakcijo in uporabniško izkušnjo podobno tisti, ki jo ponujajo nameščeni programi, je splet še vedno v pradavnini. Redke strani uvajajo napredne prijeme. Internet Explorer 6 je namreč tudi pogosto obupno počasen pri izrisovanju kaj naprednega.

Nekatere napake so prav patetične. Znan je t.i. peekaboo bug, ki povzroča izginjanje vsebin na spletni strani. Ko se brskalniku spet zljubi, vsebino prikaže. Če še niste opazili, je tudi ta stran ena izmed tistih, ki imajo te težave.

Nadgradnja?

Če ste se prebili skozi vso to godrnjanje in vas še vedno nisem prepričal, pa vas bo mogoče to. Nadgradnja na novejši brskalnik vas ne stane nič! Izberete lahko široko paleto alternativ ali pa Internet Explorer 8, ki je najnovejši izmed Microsoftovih brskalnikov in je ogromen korak naprej! Nadgradnjo priporoča celo Microsoft.

V spodnjem seznamu bom naštel najbolj priljubljene brskalnike in kako jih dobiti. Poleg tega pa bom navedel še velikost prenosa:

ImePribližna velikostSpletna stran za prenosSlovenščina
Chrome11,2 MBgoogle.com ali Filehippo.comDa
Internet Explorer 816,2 MBFilehippo.comDa
Mozilla Firefox7,7 MBmozilla.orgDa
Opera5,4 MBopera.comDa

Kot lahko vidite je izbira pestra. S katerimkoli brskalnikom, ki ga namestite, pridobite na hitrosti in varnosti, ob tem pa pomagate spletu, da bo postal bolj prijeten za brskanje.. Če boste namestili Google Chrome, Mozillo Firefox ali Opero boste lahko KADARKOLI spet preklopili na Internet Explorer 6, če vam slučajno alternativa ne bi ustrezala. Temu bi lahko rekli: ponudba, ki je ne morete zavrniti ;)

Zamenjajte zastareli Internet Explorer 6 zdaj in napravite splet boljši! :)


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: