Upravljalniki prejemov

Ni še minilo dosti let od takrat, ko sem za povezavo na internet imel na voljo le drago, počasno in nezanesljivo klicno povezavo. S povprečno hitrostjo 3.5 kB/sekundo sem za prejem 10 megabajtov velike datoteke potreboval eno uro, seveda, če je vse potekalo idealno. Nemalokrat je povezava postala nestabilna in se je prekinila, občasno pa je kdo tudi dvignil slušalko ali pa se je sesul brskalnik. Rezultat je bil ta, da se je napredek izničil. Zakaj? Zato ker takrat brskalniki niso zadovoljivo podpirali nadaljevanja prejemov in so ob prekinitvi povezave pogosto začeli z ničle. Zaradi tega enostavno nisem prejemal datotek večjih od megabajta, ker je bilo predrago. Potem pa sem na enem izmed CD-jev že pokojne revije SWPower odkril pospeševalnike/upravljalnike prejemov (t.i. download accelerators/managers).

Zakaj uporabljati upravljalnik prejema?

Upravljalniki prejemov so programi, ki so specializirani za prejemanje raznovrstnih vsebin s spleta. Večinoma gre kar za samostojne programe, ki se preko vstavkov vgradijo v brskalnik. Že res, da so brskalniški vmesniki za prejem v vseh teh letih napredovali, a kljub temu upravljalnikom prejemov ne sežejo niti do kolen. Kaj so torej bistvene funkcije upravljalnikov prejemov, ki jih brskalniki morda nimajo?

Napredno upravljanje z napredkom

Najbolj uporabna funkcija upravljalnikov prejemov je gotovo možnost začasne zaustavitve/nadaljevanja prejema. Če prejemate datoteko iz nekega strežnika, lahko (če ta podpira nadaljevanje prejema) prejem kadarkoli zaustavite in nadaljujete. Če vam povezavo prekine, bo upravljalnik prejemov ob ponovni vzpostavitvi vedel kje je ostal in od tam nadaljeval. Upravljalnike prejemov lahko tudi zaprete, računalnik ugasnete in napredek se bo ohranil, medtem ko se ob zaprtju brskalnika izgubi.

Nekateri upravljalniki so celo tako napredni, da se ravnajo po vnaprej določenem urniku: samodejno vzpostavijo in prekinejo povezavo ob določeni uri, ob končanem prejemu pa znajo celo zaustaviti računalnik. Tako lahko datoteko prejemate v času manjše obremenitve ali pa v času cenejše povezave na internet.

Optimalni izkoristek povezave

Ob počasni povezavi lahko hitro zapolnite razpoložljivo pasovno širino, kar pomeni, da se recimo brskanje po spletu močno upočasni. V upravljalniku prejemov lahko s pomočjo vgrajenega orodja omejite pasovno širino ali pa nastavite naj samodejno da prednost drugim programom, ki uporabljajo internetno povezavo.

Upravljalniki prejemov podobno kot brskalniki omogočajo prejemanje več datotek naenkrat, a je upravljanji s prejemi seveda boljše. Običajno lahko za vsako datoteko posebej nastavite prednost, pasovno širino, ki jo ima na voljo, število vzporednih prejemov in še marsikaj drugega.

Če brskalniki datoteko prejemajo od začetka do konca pa jo upravljalniki prejemov razdelijo na koščke, ki jih sočasno prejemajo. Pametnejše različice celo preiščejo zrcalne strežnike za enako datoteko in koščke izberejo tako, da bo hitrost prejema optimalna. Običajno hitrost prejema 3.5 kB/s sem s pomočjo upravljalnika prejemov uspel povišati na 5 kB/s, kar je skoraj 50 % pohitritev, ki se je na koncu tudi poznala na računu za telefon.

Integracija v brskalnike in sistem

Zelo uporabna zmožnost je orodna vrstica za brskalnik, ki je vgrajena v nekatere upravljalnike prejemov. Tako lahko z neke strani glede na prednastavljeni filter prejmete vse povezane datoteke, vstavek pa tudi prestreza prejeme, da jih ne prejemate preko brskalnika, temveč pošljete v upravljalnik povezav. Nekateri upravljalniki pa so šli celo tako daleč, da samostojnega dela sploh nimajo, ampak v celoti tečejo kot vstavek v brskalniku.

Mozilla Firefox: vstavek DownThemAll
Napredni upravljalnik prejemov DownThemAll za Mozilla Firefox.

Večina upravljalnikov prejemov ima vgrajeno možnost pregleda za virusi. Ko je prejem končan, se datoteko pošlje protivirusnemu programu, tako da so prejemi varnejši.

Povezave


Vam je vsebina všeč? Delite jo na: