Blog Računalništvo Microsoft ponuja nadgradnjo na Windows 10 s spornimi prijemi

Microsoft ponuja nadgradnjo na Windows 10 s spornimi prijemi

Windows 10 je najnovejši Microsoftov operacijski sistem, ki je izšel letos julija. S to izdajo so se pri Microsoftu očitno odločili, da se bodo s starejšimi različicami Windows spopadli učinkoviteje kot z Windows XP. Ta je namreč prevladujoči tržni delež ohranil kar 11 let in sicer do leta 2012! Njegovo vlogo je prevzel dober, a ne toliko naprednejši, Windows 7 (preberite si mojo oceno) in to šele po treh letih od izdaje!

Tržni delež Windows sistemov skozi leta
Tržni delež Windows sistemov skozi leta

Sledile so nove Viste imenovane Windows 8 in Microsoft se je očitno zbal, da smo s sedmico dobili nove XP-je, ki bodo vztrajali deset let.

Velikan iz Redmonda se je zato odločil, da bo Windows 10 za obstoječe lastnike 7, 8 in 8.1 na voljo brezplačno. Uporabnikov, ki so do nadgradnje upravičeni, so se lotili z vsemi topovi:

  • v sistemsko vrstico so namestili ikonico, ki je uporabnikom omogočala, da rezervirajo svojo namestitev Windows 10. To je bila klasična marketinška poteza, v kateri so ustvariti nujo tam kjer je ni. Rezervacija je služila le temu, da so strežnike pripravili na morebitni naval, kopijo pa si lahko dobil tudi brez rezervacije
  • čez nekaj časa je sistem sam, brez soglasja, začel prejemati določene datoteke (3 GB), da bi bilo ob namestitvi manj za prejeti. To je zagotovo razveselilo tiste, ki imajo zakupljene količine prenosa podatkov
  • nato so posodobitev podtaknili v Windows Update in nepazljivi uporabniki, ki poleg priporočenih nameščajo tudi izbirne posodobitve so nehote nadgradili sistem.

Zadnja izmed taktik pa je ta, da se vsake toliko pojavi pojavno okno, ki močno spominja na viruse in neželene programe. Zakaj? V pojavnem oknu sta na izbiro le dve možnosti: Nadgradite zdaj in Začnite prenos in nadgradite kasneje.

Windows 10: vsiljena nadgradnja
Windows 10: vsiljena nadgradnja

Nadgraditvi se izognete s klikom na gumb za Zaprtje okna, a sistem za vsiljevanje nadgradnje tega ne bo razumel kot to, da nočete namestiti Windows 10, temveč vam bo težil še naprej. Povprečen uporabnik se bo tega teženja gotovo hitro naveličal, se vdal ter namestil Windows 10, pri Microsoftu pa bodo lahko statistiki namestitev prišteli še eno žrtev več. Naprednejši uporabniki pa se lahko poslužijo trikov, dokler Microsoft ne spametuje kakšna denarna kazen.

In zakaj ne nadgraditi na Windows 10? Če daste karkoli na zasebnost in so vam osebni podatki dragi, priporočam, da se Windows 10 izognete v širokem loku (za več podrobnosti si oglejte Wikipedijo).

Dodajte komentar

Zadnja sprememba: | Deli na: