Blog Razmišljanja Japonska – jedrska katastrofa?

Japonska – jedrska katastrofa?

Nekaj dejstev pridobljenih s pomočjo zdrave pameti:

  1. Če elektrarna eksplodira in v zrak spusti radioaktivni material, bo do nas prišla zanemarljiva količina sevanja, saj je Slovenija praktično na drugi strani Zemlje. Preživeli smo Černobil brez posledic (jaz sem se takrat rodil!), zdaj pa nekaj jokali zaradi dogodka, ki se je zgodil še parkrat dlje od nas.
  2. Ne jemljite jodovih tablet po nepotrebnem. Nepravilna uporaba tablet bo vam škodovala bolj kot pa tisti ščepec sevanja. Upal bi si reči, da ima večina hiš v kleti večjo dozo radioaktivnega sevanja, ki ga povzroča radon, kot pa nas bo doseglo iz Japonske
  3. Če zapremo jedrske elektrarne po vsem svetu se lahko kar poslovite od modernega načina življenja. Z obnovljivimi viri je nemogoče nadomestiti današnjo potrebo po električni energiji, poleg tega pa niso tako zeleni kot marsikdo misli. Vetrnice so hrupne in škodujejo pticam, hidroelektrarne povzročajo motnje na rekah, izdelava sončnih celic pa je precej umazana.
  4. Namesto, da s pisarjenjem po forumih razširjate paniko, raje skočite v knjižnico in si preberite kakšno kemijsko/fizikalno knjigo o jedrski energiji, radioaktivnem razpadu, difuziji, gibanju zračnih plasti, kozmičnem in naravnem sevanju, itn. Ko se boste podrobno podučili, boste morda spoznali, da je “strah od znotraj votel, od zunaj ga pa nič ni”
  5. Predvsem pa se nehajte naslajati nad nesrečo drugih! Saj vem, eni komaj čakate, da bo raztrgalo celoten reaktor, ker boste lahko še par let pripovedovali kako je jedrska energija zlobna in je treba našo NEK čimprej zapreti. Dajte no mir in naredite kaj družbeno koristnega: pomagajte sosedu v stiski ali pa postanite prostovoljec

Dodajte komentar

Zadnja sprememba: | Deli na: