Blog Kritike Snežena mora

Snežena mora

Priznam, da me je sneg včeraj rahlo presenetil. Ker ne spremljam vremenske napovedi, namreč nisem obul zimske obutve. Preden sem prišel do avtomobila, sem imel v čevljih poplave. Ko sem prispel do avta, me je čakal nov šok. Pozabil sem prižgane luči. Gorele so 10 ur, ampak avto je na srečo kljub temu vžgal. Na avtomobilu je bilo 15 cm snega, zato me je čakalo mukotrpno čiščenje, a tu sem bil bolje pripravljen. V prtljažniku sem imel smučarske rokavice in metlico, zato je šlo kar hitro. Večji problem je bil, ker je sneg padal konstantno in je očiščene predele takoj spet prekril.

Ko sem ga približno očistil, sem se odpravil na pot. Čeprav sem bil prepričan, da so zimske gume dovolj za varno vožnjo, mi je že na parkirišču odneslo rit avtomobila, zato sem sklenil, da po avtocesti ne bom peljal več kot 70.

Vožnja, ki ponavadi traja 30 minut, se je zavlekla na 2 uri. Peljal sem 60, ker so razmere na avtocesti bile nepredvidljive, nekaj drugih ravno tako. Previdnost se je splačala, saj se je na enem odseku na cesti nenadoma pojavila večja gmota zmrznjenega snega in počasni hitrosti se moram zahvaliti, da sem jo obšel in nisem izgubil nadzora nad vozilom.

Večina je bila na prehitevalnem pasu in peljala 80, morda celo 100. Tudi tovornjakarji so veselo prehitevali. Na enem izmed klancev je pred nami šel plug pa smo se peljali ~20 km/h, pogosto stali. Kolona je bila orjaška. Prehiteval sem večinoma v predorih, kjer je bilo najvarneje, včasih pa tudi izven. Ker je vsaka menjava pasu predstavljala varnostno tveganje pa sem to storil le parkrat. Okrog 10 km pa sem se peljal v koloni 40 km/h.

Cesta je bila obupno splužena, morda bi celo rekel, da ni bila. Bilo je dvoje kolesnic, na sredini pa debelejša plast snega, zaradi katere je marsikoga zaneslo. Kljub obupnim voznim razmeram so se našli idioti (bralcem se opravičujem, ampak primernejše besede ne najdem), ki so vozili 1 m za predhodnikom, dirkali in menjali pasove kot po tekočem traku, posiljevali z dolgimi lučmi in podobno. Glede na vozno kulturo pri nas, to sploh ni nič novega, je pa vendar zaskrbljujoče. Bilo je tudi nekaj nesreč, ki pa niso motile prometa. Domov sem prispel srečno, čeprav sem imel ledene noge. Bolezen pričakujem kmalu … :D

Dodatek: glede na napisano v prejšnjem odstavku, to verižno trčenje ni nič čudnega. Čudno je, da se ni dogodilo včeraj.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: