Blog Kritike Mariposa botnet

Mariposa botnet

Zadnje čase se na spletu veliko piše o Mariposa botnetu. Botnet je omrežje okuženih računalnikov, ki omogoča napade na spletne strani, pošiljanje nezaželene pošte ali pa razširanje virusa. Avtorji botneta virus pogosto nadgrajujejo, da se izogne antivirusnim programom, pogosto pa virus pripnejo v nesumljive izvedljive datoteke. Pripet virus lahko odkrije le antivirusni program, lahko pa preverite kontrolno vsoto datoteke ali pa spremljate vhodni/izhodni promet. Za večino botnetov so krivi namizni računalniki z Windows, saj je Windows najbolj razširjen in posledično tudi tarča večine napadov.

Mediji so virus označili kot najhujši dosedaj (okužil je 13 milijonov računalnikov), vendar takšnega obsega gotovo ne bi mogel pridobiti, če bi bili uporabniki spleta brskali bolj odgovorno. Že leta 2006 sem opisal kako brskati varneje, zato si članek o Računalniških virusih obvezno poglejte.

V primeru Mariposa botneta so na nekaterih tujih straneh na plano pricurljale identitete domnevnega pisca in njegove domnevne sokrivke, da o “zasebnih detektivih” na naših forumih ne govorim. Kdo je razkril identiteto ne vem, vendar se bi mi zdelo pravično, da bi ju omenjali le z kraticama, dokler nista pravnomočno obsojena. Šlo naj bi za mojega bivšega sosošolca in sosošolko, vendar sem, dokler jima krivda ni dokazana, seveda prepričan v njuno nedolžnost.

//dodatek: Na podlagi prej omenjenih strani pa so ju izpostavili tudi na 24ur. Bravo, 24kur! Vaš vir je internetna stran? Naslednjič v novicah objavite, da so nekje v Sloveniji videli UFO. Aja, ste že… XD

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: