Blog Kritike 10. september – zagon LHC

10. september – zagon LHC

Moram reči, da nisem ravnodušen do jutrišnjega dne. Sicer se v moji okolici ne bo zgodilo nič posebnega, se bo pa dogodilo na ozemlju Švice in Francije. Znanstveniki iz CERNa bodo namreč pognali LHC (Large Hadron Collider). Gre za orjaški pospeševalnik delcev, ki leži 100 metrov pod zemljo. Eksperiment bodo izvedli tako, da bodo pospeševali dva subatomska delca (hadrona) v nasprotnih smereh po krožni poti. S takšnim potovanjem bosta delca pridobivala na energiji z vsakim obhodom in pri dovoljšnji energiji bodo sprožili trk.

S tem naj bi dosegli pogoje, ki so obstajali takoj po “Velikem poku”. Delce, ki bodo posledica trka, bodo nato analizirali s pomočjo specifičnih detektorjev. Znanstveniki upajo, da bodo odkrili t.i Higgsove bozone. (v slovenščini)

Stvar zaradi katere me eksperiment skrbi, je možnost nastanka črne luknje. Četudi bi bila ta le mikroskopsko majhna, se namreč lahko zgodi, da pogoltne Zemljo. Verjetnosti so menda izredno majhne, ampak možnost tega obstaja. Obstaja še nekaj t.i črnih scenarijev, ki pa jih na uradni CERNovi strani zavračajo, češ da niso verjetni. Bojda je teoretično izračunano, da so možnosti, da gre karkoli narobe ekstremno majhne, ampak teorija je nekaj, praksa je pa drugo.

Podajam še dvoje zanimivih povezav do vročih debat na slo-techu:
Large Hadron Collider
Ali se znanstveniki v Ženevi igrajo z ognjem?

Vprašanje je: kaj so nam znanstveniki zamolčali? Za Nobelovo nagrado bi marsikdo tvegal vse in kaj tudi zamolčal. Največje vprašanje pa je kako si lahko sploh dovolijo opraviti eksperiment za katerega obstaja možnost, da bo uničil celo Zemljo.

Upam samo, da se moje sanje ne bodo uresničile :)

Komentarji obiskovalcev5 komentarjev, dodajte svojega

kr'en je 09.9.2008 ob 21:09 napisal/a: 1.

Mmmmmnja…Sicer nisem veren, pa bom vseeno rekel: Bogdaj, da bo vse vredu. Vsekakor mi nebi bilo po godu končati življenje…

Upam da bodo odkrili kaj koristnega, ne pa da bo zemljo požrla črna luknja…

Kdaj jutri pa naj bi se zgodilo?

Andrej je 09.9.2008 ob 22:09 napisal/a: 2.

Na tejle strani: Live webcast se bo prenos pričel ob 8:30

Luka je 16.9.2008 ob 16:09 napisal/a: 3.

Komaj čakam :>

valika je 03.3.2009 ob 18:03 napisal/a: 4.

pa sej je cist vseen, ka se bi zgodilo, kr itq bi takoj umrl… sploh se ne bi zavedal…
se ti ne zdi?!;D

Andrej je 03.3.2009 ob 19:03 napisal/a: 5.

To je najverjetneje res, misel na to pa ni prijetna.

Dodajte komentar

Zadnja sprememba: | Deli na: