Blog Blog Blogi pridejo in grejo

Blogi pridejo in grejo

Biti bloger je trenutno “IN”. Obstaja skoraj neskončen seznam strani, ki vam ponujajo brezplačen blog v par klikih. Da bi uporabnike pridobili, se nekateri poslužujejo raznoraznih natečajev, nagradnih iger in možnosti objav med aktualnimi novicami. Mamljivo, kaj češ, še posebej za tiste, ki bi radi več pozornosti.

Za dober blog sta bistveni tako frekvenca objavljanja kot tudi kvaliteta prispevkov. Nekdo, ki objavi zanimivo sporočilo enkrat na mesec, zagotovo ne bo med priljubljenimi zaznamki marsikoga. Po drugi strani pa bo nekoga, ki vsak dan objavi nekaj, ampak s posiljeno in kilavo vsebino, doletela podobna usoda.

Na oko bi rekel, da je več takih, ki padejo v prvo skupino ali pa so vsaj bliže prvi. Objavljati vsak dan ni mačji kašelj, še posebej, če imaš druge obveznosti. Poleg tega je za prispevek treba imeti neko idejo. Če ti jih prične zmanjkovati, je kriza. Zmanjšanje frekvence objavljanja nezadržno vodi v upad obiskovalcev. Marsikdo si bo zaradi tega zamislil in se povprašal, če je še smiselno pisati na blog ali pa če ga je še sploh smiselno imeti.

Spet bi si upal trditi, da je več tistih, ki pisanje opustijo, bloga pa ne brišejo. Mogoče ga ne znajo zbrisati, mogoče ga hočejo pustiti, da se bodo nekoč spominjali na svoje prispevke ali pa le upajo, da bo po pavzi spet prišel zagon. Tudi moj blog je doživel enega izmed mrkov in sicer leta 2006 so se pričeli prispevki redčiti. Vzrok je bil v tem, da sem več pozornosti posvečal spletni strani. Večino takratnih bralcev (možno tudi da kar vse) sem izgubil v skoraj enoletnem premoru.

Za brisanje se torej odloči bolj malo ljudi. Videl sem že veliko primerov, ko so avtorji objavili obvestilo, da bodo blog zbrisali. Morda so upali, da se bodo obiskovalci zbudili in jih prosili, da naj blog ohranijo, kdo ve. Nekateri pa blog kar zbrišejo, brez opozorila, brez obvestil. Eden izmed teh je tudi Jaka (nekoč je objavljal na “Jakov dnevnik”), ki je zbrisal blog.

Zakaj? Mogoče bo povedal sam.

Komentarji obiskovalcev10 komentarjev, dodajte svojega

JureG je 24.5.2008 ob 15:05 napisal/a: 1.

Upam, da se ta objava ne nanaša kaj na moj blog in pisanje. :S

Andrej je 24.5.2008 ob 18:05 napisal/a: 2.

Ne, nima niti približno veze s tem.
Idejo za ta prispevek sem dobil, ko je Jakov dnevnik izginil kar čez noč :)

Jaka je 25.5.2008 ob 13:05 napisal/a: 3.

Ja, odločil sem se, da ukinem blog. Kar čez noč. :)
Blog sem odprl predvsem zato, ker je to trenutno IN in ga ima takorekoč že vsak.

Zamislil sem si blog, na katerega bom vsak dan nekaj napisal. Kot si, Andrej, napisal, je tak blog dober, pa tudi obiskovalce dobiš. Začetek je bil ok, sem se držal tega, samo sčasoma pade interes in, kot si napisal, si ne vzameš več časa.

Trenutno reduciram manjpomembne aktivnosti, tudi blog je med njimi. Ga nisem čisto izbrisal, zip še vedno nekje obstaja, baza pravtako. Samo ni več dostopen.
Če bo kdaj spet interes ga bom hitro imel nazaj.
Da “čiča in čaka” na lepše čase se mi pa zdi brezveze, ali je ali ni. Tako ne postane še ena zaprašena stran na internetu. :)

persson je 26.5.2008 ob 20:05 napisal/a: 4.

Čakaj malo, jaz sem zadnje čase tudi zelo malo na internetu in objavljam full malo, a brisati ga ne mislim. To je tako, kot bi zažigal stare slike, ki ti bodo nekoč privabljale solze v oči in se boš spomonjal lepih starih dni.
Torej ne brišite nič, le dodajte kdaj-pa-kdaj kej. :)

Andrej je 26.5.2008 ob 21:05 napisal/a: 5.

jaka: No, pa je bila uradna izjava :)

persson: hja, v bistvu vsak doseže tak trenutek, važno je potem, da nadaljuješ in da ne prenehaš.

Jaka je 27.5.2008 ob 08:05 napisal/a: 6.

To je tako, kot da če bi stare slike, ki si jih prej kazal naokoli spravil v škatlo in dal v klet.

Brisanje pa nekateri malo preveč dobesedno razumete. Najprej je pel zip, nato pa šele rm -rf. Baza pride na vrsto kasneje. :)

Uršie je 28.5.2008 ob 19:05 napisal/a: 7.

Pisanje bloga je super zadeva: omogoča ventil za kreativne ideje, lahko pokomentiraš dogodke okrog sebe, daljni znanci prek bloga lahko izvedo, kaj se s tabo dogaja, spoznavaš nove ljudi. Vsakega prime faza, ko si brez idej ali nimaš časa, pa je škoda da bi zaradi tega prenehal pisati. Pustiš svoj pečat, delček sebe v digitalni obliki pošlješ v svet in mogoče kdaj komu nevede polepšaš dan. Vredno je tega!

Andrej je 29.5.2008 ob 22:05 napisal/a: 8.

Točno, uporabila si pravo besedno zvezo: “Ventil za kreativne ideje”. Čeprav to zame niti ni blog sam, ampak kombinacija bloga in spletne strani.

Krtek99 je 01.6.2008 ob 09:06 napisal/a: 9.

Se strinjam, da je treba redno objavljati nove zapise, sicer bralce hitro izgubiš. Ravno tako jih izgubiš, če objavljaš samo “solato.” Kolikor sam spremljam slovenske pisce bloglov jih večina dejansko piše same povprečne prispevke in redki so, ki imajo t.i. dodano vrednost; to je lahko zelo dobra tehnika pisanja, zanimive vsebine ipd. Bloge s to dodano vrednostjo, ki sem jih do sedaj našel, bi lahko preštel na prste ene roke. Kar pomeni, da je med blogi ogromno povprečnosti in le nekaj biserčkov.

Andrej je 01.6.2008 ob 13:06 napisal/a: 10.

Ja, se strinjam. Tudi sam tu pa tam najdem kakega, ki ima prispevek napisan res odlično.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: