Blog Neljubi dogodki Menjava matične plošče

Menjava matične plošče

Končno sem menjal staro ASUS A7V-266-C matično ploščo, ki mi je že okrog 5 let odkar jo imam povzročala težave :)

Vse se je pričelo s tem, da se je pričel sesuvati VCool (program za softwersko hlajenje procesorja) na Windows XP SP2. Težavo sem pripisal omenjenemu servisnemu paketu, ker mi je na SP1 delalo brez težav. Po odstranitvi je sistem spet delal, povprečno dobro.

Ko mi je stari disk storil smrt sem kupil seveda nove, ki pa so se spet sesuvali kar v tri dni. Menil sem da so diski zanič in sem jih menjaval. Pa očitno niso bili. Težava je bila v IDE kablu. Je pa nastopila nova in sicer disk se je ob zagonu računalnika dvakrat zaganjal. Sistem je deloval povsem brez težav, nisem pa mogel namestiti Kubuntuja, ker se mi je ob particioniranju razdelilnik diskov enostavno sesul.

Nato je pričela crkovati baterija -> ura je zaostajala. Težavo sem rešil tako, da sem uporabil baterijo iz 15 let starega računalnika, ki je bila začuda še v tiptop formi :). Težave so se nadgradile, ko sem računalnik prenesel v LJ in vanj dal PCI USB 2.0 kartico.

Nočno moro sem prekinil tako, da sem v računalnik dal ploščo QDI Kudoz 7E/333A. Tako moj PC 2700 ram, ki je 5 let tekel na 266 MHz, končno diha s 333 MHz. Jupi :D

Ima pa plošča katastrofalno postavljene elemente (priklop za napajalnik je na najbolj nesmiselnem mestu kar si ga lahko zamisliš), ampak dela :)

Kaj je povzročilo crkovanje stare plošče lahko le ugibam. Mogoče to, da sem jo enkrat polil z vodo (no potem bi crknil tudi Radeon, ki je dobil konkretno dozo, pa še zdaj dela :D), mogoče to, da sem med delovanjem iz PCI slota potegnil PCI mrežno kartico :D (no kartica še dela), mogoče to, da sem po nesreči naredil kratki stik z enim diskom, kar mi je uničilo enega izmed diskov. To verjetno ne bom nikoli vedel.

Če kdo hoče staro (recimo za rezervne dele in podobno), sem jo pripravljen menjati za staro PCI TV kartico ali staro PCI zvočno kartico z gameportom.

Komentarji obiskovalcev2 komentarjev, dodajte svojega

persson je 12.10.2007 ob 22:10 napisal/a: 1.

Spet en prispevek v kitajščini. :)

Andrej je 13.10.2007 ob 11:10 napisal/a: 2.

Hihi, vem ja. Bi moral devati linke na wikipedijo, samo se mi ni dalo :)

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: