Blog Neljubi dogodki Zakaj ne uporabljati računalnika če si utrujen?

Zakaj ne uporabljati računalnika če si utrujen?

Včeraj sem ravno namestil sistem na računalnik, ki mu je zadnjič crknil disk. Seveda Linux :)

Nato sem hotel obnoviti nastavitve tako, da bi obnovil home mapo. Po nesreči sem skopiral mapo home na /home particijo. Rekel sem si nič hudega in pognal live CD. Nato sem hotel mapo /home/home odstraniti in sem pognal ukaz rm /home. Vsak, ki se spozna na Linux bi se pričel smejati, ker sem hotel izbrisati /home mapo in ne moje /home/home mape.

Ker sem bil utrujen nisem opazil kaj je narobe in sem jezno dodal parameter rf (r briše rekurzivno, f pa je tu za to da to stori na silo), ter še sudo pred ukazom da bi le prijelo. Ko se je zadeva pognala sem šele opazil kar sem storil. Pobrisalo mi je vse mape, ki niso bile zaščitene proti pisanju. Auč.

Ob restartu in ob loginu me je seveda vrglo nazaj v login. Toliko o nastavitvah. Na srečo mi je uspelo še enkrat usposobiti delno crknjen disk in obnoviti home mapo – tokrat pravilno :)

Nato sem se hotel znebiti nekaj paketov. Pognal sem adept in začel dodajati razne fore s tiskalniki med programe, ki jih nočem več. Pri tem se mi je označilo kot odstranljivo tudi večina sistema. Žal tega nisem opazil (spet ne) in sem veselo kliknil uveljavi. Ko sem opazil, da mi odstranjuje tudi kde komponente sem hitro končal adept, a bilo je že prepozno. Puf in pristal sem v konzoli.

Jao. Toliko o novem sistemu. Na srečo sem se potem zbral in uspešno namestil sistem.

Vsekakor pa je dragocena lekcija: ko konfiguriraš sistem ne misli na kaj drugega in bodi popolnoma zbran. V nasprotnem primeru lahko pride do težav.

Komentarji obiskovalcev5 komentarjev, dodajte svojega

persson je 06.7.2007 ob 21:07 napisal/a: 1.

V bistvu je to priporočilo uporabno pri več stvareh in ne samo v zvezi z računalnikom.

ria je 06.7.2007 ob 21:07 napisal/a: 2.

hehe, jst čestitam, sama se niti nebi spravila tega delat

Andrej je 06.7.2007 ob 22:07 napisal/a: 3.

Če te mika da bi preizkusil nove komponente ni nobena utrujenost ovira. Vsaj meni ne ;) . Žal pa volja očitno ne more kontrolirati vseh delov možganov in potem pride do takih napak :)

matjaz je 06.7.2007 ob 23:07 napisal/a: 4.

Huhu =)
Zato pa imam raje gentoo. Ce pri gentoo-ju nisi pri stvari, ne prides niti tako dalec, da bi lahko kaj izbrisal =)
Sicer pa ce imas pogosto taksne tezave, si naredi alias v .bashrc iz “rm” v “mv $1 ~/.Trash/”

Andrej je 07.7.2007 ob 11:07 napisal/a: 5.

Ja to ne bi bila slaba ideja. Samo jaz koša ne uporabljam nikoli. Vedno brišem permanentno. Je precej hitreje (v Total Commanderju se recimo noro pozna). Bom sedaj bolj pazil :)

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: