Blog Kritike Šou in njih pretiravanje

Šou in njih pretiravanje

Danes zvečer mi je pred vrata priletel listič z zanimivo vsebino (ob prvi priliki ga poskeniram in objavim). Na njem je bilo zapisano, da se pripravlja očitno spet protest in sicer glede novega zakona o štipendiranju. Ker se v podrobnosti nisem spuščal, bom opis tega izpustil. Preberete si ga lahko na njihovi strani
Gre se za precej sporno prvo naslovno stran. Na njej je pod naslovom Študentska bilanca pisalo naslednje:

  • študentski dom v Rožni dolini -86€
  • Vlak+LPP -58€
  • Hrana (boni + ostalo) -165€
  • Študijsko gradivo -30€
  • Ostalo -50€
  • Štipendija +200€
  • Študentsko delo ?
  • -188€

Na prečrtano študentsko delo je kazala puščica s napisom presegel bom cenzus. Čez list pa je bila napisan ogromni napis:
BANKROT

No, pa razjasnimo sporne točke. Prva sporna točka je glede študentskega doma. Če vržete pogled na stran študentskih domov lahko lepo vidite, da povprečje znaša 60,68€. Cena je seveda visoka zaradi apartmajskih stanovanj, ampak socialno ogroženi v apartmajih verjetno ne bodo živeli. Sam živim v bloku 8. Je zelo kvaliteten blok, lani so prenovili sobe, imam internetno povezavo in vse. Vse to dobim za 52,96€. Za tiste, ki bi radi iztisnili več sta pa tu enka in štirka s ceno 40,14€ in 40,94€ na mesec.

Druga dezinformacija se tiče vlaka in LPP. Očitno je da je tisti, ki je to sestavljal doma blizu LJ. Če greš na vlak oz. avtobus vse 4 tedne na mesec, to znese 8 voženj v mescu. Zame to s karto znese 72,16€, imam pa možnost pridobiti še 4 kupone na mesec in prihraniti 9.88€. Torej skupno 62.28€. Na nekatere še bolj oddaljene so pa očitno pozabili.

Tretja kritika se tiče cene hrane. Če nisi neki fensi šmensi gurman, ki se prehranjuje le v mehiških, kitajskih in podobnih eksotičnih in dragih restavracijah, te znese nakup bonov na mesec maksimalno 40€! OK, torej ostane še 125€, ki jih pa ubogi študent zarabi za sixpacke in cigarete brez katerih seveda ne more preživeti, saj so vitalni za življenje. Če pogledamo da je delovnih dni kakih 25, to znese 5€ na dan. Tudi najbolj pogoltni dvomim da pojejo 10 štruc kruha v petdnevnem tednu in popijejo 10 l pijač. Za 5 dni zadostujeta maksimalno dve štruci kruha, mleka v tednu ne spiješ več kot 2L, namazov in ostalega pa lahko za preostali denar nakupiš da imaš dovolj zalog za nuklearno zimo.

Glede cene študijskega gradiva me je pograbil smeh. No, kdo pa daje 30€ na mesec za gradivo? Če gledamo tiste lenuhe, ki se jim še za pisati ni, verjetno res porabijo ogromno fotokopij. Ampak glede na to da pride fotokopija 0,03€, lahko s 30€ dobiš 1000 fotokopij mesečno. Lol, to je pa skoraj dovolj, da odpreš svoj S.P, kjer dilaš liste.

Pod ostalo je zapisano 50€. Ok, tega ne bom komentiral. Eni pač morajo nakupiti razne parfume, deodorante, nove obleke, kič in okraske da so na študentskih zabavah in!

Glede na to da govorimo o socialno ogroženih dijakih in študentih, ki si pač ogromno naštetega ne bodo privoščili, se lepo vidi da pretiravajo s stroški.

Sam dobivam Zoisovo štipendijo. Kljub stroškom, ki so zgoraj navedeni si lahko marsikaj privoščim. Seveda denarja ni dosti, da bi se nažiral vsak teden do onemoglosti, da bi vsako poletje šel na luksuzne počitnice ali pa da bi si privoščil dober avto (mimogrede avto imam in ga vzdržujem sam, registracija me pride skoraj 600€!). Ampak preživeti se da komot. Glede na to da so študenti bodoči slovenski intelektualci, bi tudi od njih pričakoval podobno racionalno ravnanje, ampak očitno kaže bolj ubogo.

Zaradi takih podobnih laži me je prav sram biti študent!

Komentarji obiskovalcev4 komentarjev, dodajte svojega

Robi je 19.6.2007 ob 07:06 napisal/a: 1.

Ne bom vsega komentiral, bom pa rekel tole: kaj pa, če nisi v študentskem domu? 50€? 60€? Da ne bom crknil od smeha… Najemnine so od 200€ naprej, za sobo v stanovanju… Pa še stroške prištej…

To seveda ne pomeni, da se strinjam z letakom – daleč od tega, ker so številke res prenapihnjene. Hočem povedati, da gre nekaterim (precej) slabše…

Andrej je 19.6.2007 ob 08:06 napisal/a: 2.

Seveda. Ampak tole ni point. Na letaku piše, da se gre za socialno ogrožene. In ti zagotovo dobijo bivanje v študentskem domu, ker dobijo bonus točke za težke socialne razmere: Evo link

Martin je 19.6.2007 ob 14:06 napisal/a: 3.

ja seveda!ŠOS se kao bori za socialno ogroze, namenijo pa jim 0,5 % proracuna!!kaj ne vidis, da je vse skupaj samo denar!!katastrofa!in to med studenti.
je pa seveda res, da lahko danes vsak studira, posebej ce mas dovolj bogate starse, potem ti lahko se izreden studij placujejo. prokete barabe pokvarjene – placujejo pa jih studentski servisi… tak da po moje od teh socialno ogrozenih noben ne protestira.

kaj ce bi naredili protest proti protestu?

Andrej je 19.6.2007 ob 20:06 napisal/a: 4.

Točno tako. To sem pozabil napisati. Govor o socialno ogroženih je le krinka pod katero se skrivajo pogoltni interesi.
Glede cene za stanovanje sem pa malo pobrskal in se dobijo že za 100€! Treba se je le organizirati in domeniti z drugimi študenti.

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: