Blog Računalništvo Sovražim viruse

Sovražim viruse

Imam nameščen antivirus Avast! free, ki mi služi odlično. Zadnjič pa sem downloadal neko datoteko z interneta. Seveda me je avast! takoj opozoril, da gre za virus. A kljub temu sem sklenil, da bom datoteko pognal pa naj bo kaj hoče, ker je velikost bila približno enaka velikosti datoteke, ki sem jo rabil. Avast! sem začasno izklopil in odprl zip v katerem je bil setup.exe. Installer je se zagnal, vendar sem takoj vedel da je virus, saj se je hkrati tudi prekinil.

Ctrl+Alt+Del mi je razkril, da se je zlobna koda pretihotapila med procese in zato sem ga prekinil in zbrisal program. Nato sem se slučajno opazil tmp datoteko na root disku (C:) in jo zbrisal. Mislil sem da je to vse, ampak ni bilo…virus je namreč v system32 direktorij nametal skrite datoteke s končnico .com, ki naj bi prestregle klic po izvirnem programu. Tako sem ob zagonu regedit seveda takoj popenil, ko sem videl, da se ne odpre nič.

Šel sem v system32 in našel situacijo, ki jo lahko vidite na spodnji sliki:

Virus

No, imel sem srečo. Kajti četudi se spoznam na viruse, bi lahko bile posledice hujše. Obstajajo virusi, ki fizično poškodujejo disk, zato vsekakor previdno s tem!

Komentarji obiskovalcev1 komentarjev, dodajte svojega

Anonymous je 01.9.2005 ob 05:09 napisal/a: 1.

Dobra izkušnja… GRiSON

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: