Blog Računalništvo S.M.A.R.T – Self Monitoring And Reporting Technology

S.M.A.R.T – Self Monitoring And Reporting Technology

Če se je vam že kdaj zgodilo, da ste podvomili v disk in bili iz dneva v dan v strahu, da bi vam odpovedal je morda ravno S.M.A.R.T – Self Monitoring And Reporting Technology rešitev vaših nočnih mor. Napredni diski namreč omogočajo vklop posebne tehnologije za nadzor nad diskom, ki meri številne atribute.

Preko vrednosti, ki jih kot mejne določi prozvajalec, lahko potem posebni program preveri ali so vrednosti izven dovoljenih in izračuna Threshold exceeded condition (T.E.C.), v obliki datuma smrti diska. Natančnost merjenja je do 60%, vendar lahko tudi niha. Vsekakor je dobro vedeti kdaj približno bo disk fuč.

Programov je dosti, odličen zastonjski program je HDD Health, ki ga najdete na http://www.panterasoft.com/

Komentarji obiskovalcev2 komentarjev, dodajte svojega

Dr. K je 15.6.2005 ob 20:06 napisal/a: 1.

Eh, to je vse skupaj bolj tako. TEC pri meni niha ne le dnevno, ampak na vsakih par ur ali se bolj pogosto, kar pa se SMARTa tice: lepo je videti se nekaj nadzorovanih parametrov, ampak kaj, ko ti to nic ne pomaga. Meni je nazadnje crknil en disk, ki je cisto lepe podatke kazal. Po drugi strani pa imam par diskov, ki kazejo skrbi vredne stevilke v SMARTu, ampak ze dolgo casa delajo brez trohice problema.

Andrej je 23.6.2005 ob 20:06 napisal/a: 2.

Hm, ja, samo sedaj lahko mirneje spim, ko vsaj približno vem kdaj bo crknil. Maš pa prav, natančnost pa lahko močno niha…

Dodajte komentar





Zadnja sprememba: | Deli na: